Miehet katsovat mehiläispesien kennoja

Haltia mukana talkoissa pölyttäjien hyväksi

Pölyttäjähyönteisten ja muiden hyönteisten määrä on vähentynyt jo pitkään ympäri maailmaa ja määrä vähenee edelleen. Suomen luontokeskus Haltia on yhteistyössä mehiläiskyliä rakentavan Beeingsin kanssa tuonut kaksi mehiläispesää Haltiaan ja liittynyt mukaan parantamaan pölyttäjien elinoloja.

Sukupuutto uhkaa jo 40 prosenttia pölyttäjähyönteisistä ja Suomessakin tärkeimmistä pölyttäjistä eli mehiläisistä, kimalaisista ja perhosista uhanalaisia on lähes joka viides.

”Kimalaiset, mehiläiset ja muut pörriäiset tarvitsevat apuamme. Tästä syystä Haltia on lähtenyt mukaan talkoisiin pölyttäjien elinolosuhteiden turvaamiseksi tuomalla mehiläispesiä Haltian katolle yhteistyössä Beeingsin kanssa”, Haltian johtaja Tom Selänniemi toteaa.

Jatkossa Haltiassa mehiläisten toimintaa pystyy seuraamaan Haltian tornin näköalapaikalta. Mehiläispesiä alkavat hoitamaan vapaaehtoiset mehiläishoitajat.

Pölyttäjät ratkaisevassa roolissa luonnon monimuotoisuuden säilymisessä

Viljelykasveista yli 75% tarvitsee hyönteispölytystä. Pula pölyttäjistä vaikuttaa satojen pienentymiseen, laadun heikkenemiseen ja ruokahävikkiin. Pölyttäjähyönteiset ovat tärkeää ravintoa myös monille eläimille, kuten useille linnuille.

”Kaikki toimet, joilla voimme ennallistaa ja lisätä hyönteisten elinympäristöjä ovat merkityksellisiä. Beeingsissä rakennamme tarhamehiläisille uusia koteja sekä lisäämme luonnonmukaisia alueita muille pölyttäjille. Tällä tavalla pyrimme lisäämään luonnon elinvoimaisuutta”, Beeingsin perustaja Antti Kosunen kertoo.

Jokainen voi olla mukana pölyttäjätalkoissa. Helpoimpana vaihtoehtona on jättää nurmikko leikkaamatta ja antaa luonnonkasvien kukkia. Tärkeää on suosia kotimaisia pölyttäjäystävällisiä siemeniä ja kasveja, jotka kukkivat eri aikoihin keväästä syksyyn. Näin pölyttäjille riittää ravintoa läpi kesän.

Tutustu mehiläisystäväpakettiin tarkemmin täällä: https://beeings.org/kauppa/p/haltian-mehilaisystava

”Mehiläisiin tarkemmin perehtyminen on opettanut luonnosta paljon. Harrastus on vienyt mennessään ja mehiläiset ovat niin sanotusti hyvällä tavalla pistäneet syvälle”, mehiläistarhuri ja Haltian mehiläishoitajien kouluttaja Mika Olsby toteaa harrastuksestaan.

Lisätietoa Beeings: beeings.org

Antti Kosunen, antti@earthster.org, puh. 0400 850 200

Lisätietoa Haltia:
Markkinointipäällikkö Katja Määttä, katja.maatta@metsa.fi, puh. 040 753 7476