Vastuullisuus

Haltia on vastuullinen

Haltia on sitoutunut toiminnassaan kestävään kehitykseen. Rakennuksen ekologisuus on huipputasoa ja palvelut on rakennettu ympäröivä luonto huomioiden. Kannustamme vierailijoita kestävään retkeilyyn, jossa otetaan vastuu ympäristöstä.

Haltia kasvattaa ympäristötietoisuutta ja vahvistaa luontosuhdetta mm. näyttelyiden kautta

Haltian näyttelyt, opastukset, luontokoulupäivät ja tapahtumat syventävät luontosuhdetta ja vahvistavat ympäristötietoutta sekä opastavat vastuun ottamista ympäristöstä.

Haltian näyttelyt esittelevät Suomen luontoa ja niiden tarkoitus on antaa koskettavia luontoelämyksiä sekä houkutella ulos luontoon. Näyttelyratkaisuissa huomioidaan kestävän kehityksen periaatteita mm. käyttämällä kierrätysmateriaaleja.

Haltian lähiluonto sekä Nuuksion kansallispuiston metsät ja vedet tarjoavat hyvät retkeily- ja virkistäytymismahdollisuudet. Maksutta on käytettävissä mm. tulipaikkoja, retkeilyreittejä sekä retkeilyneuvonta Haltiassa.

Pimeä näyttelytila
Lapset ja leirinohjaaja katselevat ylös puun runkoa pitkin.

Haltia kannustaa kestävään retkeilyyn, jossa otetaan vastuu ympäristöstä. Luontokasvatuksen avulla lisäämme ymmärrystä luonnonsuojelun merkityksestä ja tuemme ihmisten luontosuhteen rakentumista. Luontokoulupäivät ja opastukset koululaisille sekä aikuisryhmille sekä tapahtumat ovat yksi tapa kasvattaa ympäristötietoisuutta.

Moni on kiinnostunut tekemään konkreettisia tekoja luonnon hyväksi. Haltian toiminnasta vastaava Metsähallitus tarjoaa yhteistyössä järjestöjen kanssa monenlaisia mahdollisuuksia vapaaehtoistoimintaan suojelualueiden hoidon, uhanalaisen lajiston sekä riista- ja kalakantojen kestävyyden parissa. Vapaaehtoistoiminnassa mukana olevien ihmisten määrä on kasvussa.

Lue lisää Metsähallituksen vapaaehtoistyöstä >>

Haltia on ekologinen puurakennus

Haltia on rakennettu puusta. Ympäristöystävällisesti suunnitellussa ja rakennetussa talossa on otettu huomioon mm. rakennuksen muoto, elementtien sijoittelu, ikkunoiden määrä, ilmansuunnat ja vuorokauden vaihtelu. Tavoitteena on mahdollisimman pieni hiilijalanjälki.

Suomen luontokeskus Haltia palkittiin vuonna 2015 kestävän kehityksen palkinnolla arvostetussa European Museum of the Year (EMYA) -kilpailussa.

Haltian tarina >>

EMYA logo
Iso puinen rakennus, jonka edessä kivimuuri. Kuvan päällä teksti: Haltia on ekologinen puurakennus.

Haltia säästää energiaa

Haltiassa on runsaasti energiaa säästäviä ratkaisuja käytössä. Koko rakennus on suunniteltu siten, että lämmitykseen, jäähdytykseen ja valaistukseen tarvitaan mahdollisimman vähän energiaa.

  • Haltian katolta löytyvät sekä aurinkokeräimet että -paneelit, joilla on merkittävä osuus rakennuksen energiansäästöstä.
  • Haltian maaperää käytetään sekä lämmittämään maalämmöllä että jäähdyttämään kalliokylmänä.
  • Haltian lattiasta kattoon ulottuvat isot ikkunat tuovat luonnonvaloa koko rakennukseen. Esimerkkinä mm. Haltia-salin lattiasta korkealle kattoon ulottuvat isot ikkunat, jotka tuovat luonnonvaloa auditorioon.

Lue lisää Haltian ekoteknologiasta >>

Aurinkopaneelit Haltian katolla
LVI-laitteita konehuoneessa
Iso ikkuna ulos talviseen luontoon

Haltia on kestävää matkailua, luonnon keskellä

Haltia sijaistee luonnon keskellä Nuuksiossa vain puoli tuntia Helsingistä ja julkisillakin pääsee perille. Haltia on lähimatkailukohde, jossa yhdistyy ekologiset ratkaisut, luontonäyttelyt, lähiruoka, retkivälinevuokraus sekä luonnossa liikkuminen.

Nuuksion Pitkäjärven rannalla sijaitsevasta luonto- ja retkeilykeskuksesta on helppo lähteä retkelle Haltian lähiluontoon tai Nuuksion kansallispuistoon.

Tiesithän, että Haltian näyttelyissä pääset tutustumaan kaikkiin Suomen kansallispuistoihin sekä erilaisiin retkeilykohteisiin!

Kaksi ihmistä lapsen ja koiran kanssa kävelevät metsässä.

Haltia kannustaa liikkumaan luonnossa

Luonnossa liikkuminen lisää hyvinvointia. Luonnossa liikkumisen terveys- ja hyvinvointivaikutukset ovat olleet pääviestejämme jo pitkään.

Haltian vuosien 2021-2022 teema on luonnon hyvinvointivaikutukset. Haltian Lataa aivosi luonnossa -näyttely tutustuttaa luonnon terveysvaikutuksiin ja antaa ideoita niistä nauttimiseen aiempaa tietoisemmin. Näyttely antaa tiedon lisäksi vinkkejä ja inspiraatiota siihen, kuinka jokainen meistä voi esimerkiksi aktivoida aistejaan luonnossa aiempaa tiedostavammin.

Lue lisää Lataa aivosi luonnossa  -näyttelystä >>

Nainne katsoo luontomaisemaa näköalapaikalla

Näin toimimme Haltiassa

Haltian palvelut on rakennettu luonto huomioiden. Haltian lähireitit on suunniteltu alueen luontoarvot huomioiden. Reittien palvelurakenteista on tehty pitkäikäisiä ja elinkaarikustannuksiltaan edullisia. Huolto on järjestetty niin, että se rasittaa mahdollisimman vähän alueen luontoa. Kävijöille annetaan vinkkejä luonnon suojelemiseksi ja roskattoman retkeilyn edistämiseksi.

Haltiassa toimii säännöllisesti kokoontuva kestävän kehityksen tiimi.

Haltian hankinnoissa suositaan kestäviä ja ympäristömerkittyjä tuotteita. Haltian myymälän tuotteet valitaan harkiten ja luontosuhteen vahvistamista tukeviksi. Rakennuksessa lajitellaan ja kierrätetään jätteet tehokkaasti. Haltiassa neuvotaan sekä työntekijöitä että vierailijoita lajittelemaan oikein.

Haltian toiminnasta vastaa Metsähallituksen Luontopalvelut, jolla on ISO14001-ympäristöjärjestelmäsertifikaatti käytössä. Haltiassa toimitaan Metsähallituksen vastuullisuusohjelman mukaisesti.

Ravintola Haltian toiminnasta vastaavalle Delicatessen Ravintolapalveluille on myönnetty Ekokompassi-sertifikaatti. Ravintola Haltiassa keittiön laitteista kertyvä ylimääräinen lämpö kerätään talteen ja käytetään tehokkaasti hyväksi. Ravintolan ruoka on pääosin kotimaista alkuperää, raaka-aineissa suositaan lähituotantoa sekä luomua ja Reilun kaupan -tuotteiden osuutta pyritään käyttämään mahdollisimman paljon. Ravintola tarjoaa kasvis- ja vegaaniruokaa ja henkilökuntaa koulutetaan ja tietoisuutta lisätään tällä saralla. Lisäksi biojätteen määrää on pienennetty, jätehuollon lajittelua tehostettu sekä käytetään ekologisia ja biohajoavia tuotteita.

Haltian operatiivisesta toiminnasta vastaavalla Retkipaikan ohjelmapalveluita tarjoavalle Finland, Naturally Experieces’lle on myönnetty Green Activities -sertifikaatti. Yritys on sitoutunut mm. henkilöstön ja asiakkaiden ympäristötietoisuuden kasvattamiseen, energian- ja vedenkäytön tehostamiseen sekä toimintansa ympäristörasituksen pienentämiseen.

Miehet katsovat mehiläispesien kennoja

Haltia pelastaa pörriäisiä

Pölyttäjähyönteisten ja muiden hyönteisten määrä on vähentynyt jo pitkään ympäri maailmaa ja määrä vähenee edelleen. Haltia on yhteistyössä mehiläiskyliä rakentavan Beeingsin kanssa tuonut kaksi mehiläispesää Haltiaan ja liittynyt mukaan parantamaan pölyttäjien elinoloja.

Olemme mukana Business Finlandin Sustainable Travel Finland STF-ohjelmassa.

#sustainabletravelfinland

Hyönteishotelli. Teksti: Haltia on vastuullinen