Nuuksio

Koe kansallispuisto ja järviylänkö

AktiviteetitVarusteet

Nuuksion kansallispuisto

Suomen luontokeskus Haltiasta avautuu portti Nuuksion järviylängön erämaille. Kansallispuiston pääsisäänkäynnille Haukkalammelle pääset patikoimalla metsän läpi suoraan Haltian pihapiiristä. Poimi alta vinkit retkellesi Nuuksioon!

Haltian lähiluonto (Haltian portti)

Aivan Haltian pihapiiristä lähtee kolme rengasreittiä: Päivättärenpolku (1,4 km), Maahisenkierros (2 km) ja Punaisen sulan salaisuus (200 m), joita pitkin voit tehdä lyhyemmän kävelyretken esimerkiksi luontokeskuksessa käynnin yhteydessä. Päivättärenpolulta haarautuu yhdyspolku kansallispuiston pääsisäänkäynnille Haukkalammelle.

Kysy aina parhaat ja ajankohtaisimmat vinkit Nuuksio-retkellesi Haltian asiakaspalvelusta.

Portti Nuuksioon

Reitit Haltian lähellä

Punaisen sulan salaisuus (0,2 km)

Luontopolku perheen pienimmille. Polun varrella on paljon mielenkiintoista tehtävää. Luontopolkutaulujen lorun avulla ratkotaan, kenelle punainen sulka kuuluu. Polku alkaa Haltian tapahtumakentän nuotiopaikan vierestä ja sijoittuu metsäiseen rinteeseen. Polun varrella on levähdyspaikka, jota voi käyttää vaikkapa evästelyyn.

Päivättären polku (1,4 km)

Päivättärenpolku on merkitty maastoon käpymerkein. Luontopolku lähtee parkkipaikan vierestä punaisen infovajan luota. Reitin varrella olevista kohdeopastetauluista saat kiinnostavaa tietoa Nuuksion luonnosta. Jyrkkien mäkien vuoksi reitti on vaativa.

Maahisenkierros (2 km)

Näköalatasanne, josta avautuvat upeat näkymät yli Nuuksion Pitkäjärven, on tämän reitin jalokivi. Taukopaikalla voi levähtää ja nauttia retkieväistä. Maahisenkierros on vaativa pyörätuolireitti. Reitti lähtee mäen päältä Solvalla Areenan pihan vasemmasta laidasta.

Yhdyspolku Nuuksion kansallispuistoon (4,6 km)

Päivättärenpolulta haarautuu polkuyhteys Nuuksion kansallispuiston sydämeen Haukkalammelle. Yhdysreitillä on vaativia nousuja ja laskuja, jyrkimmissä paikoissa on portaat.

Sopivia polkuja jokaiselle

Nuuksion kansallispuiston reitit

Oletko kokenut konkari, vasta-alkaja vai jotain siltä väliltä? Nuuksion kansallispuisto on laaja alue, jonka eri kolkista löytyy monia erilaisia reittejä. Valikoima vaihtelee puiston halki johtavasta vaellusreitistä aina esteettömiin reittiosuuksiin. Jos olet epävarma reitin sopivuudesta juuri itsellesi ja seurueellesi, käänny rohkeasti Haltian asiakaspalvelijoiden puoleen.

Yksi Nuuksion kuuluisimpia reittejä on erämaisen kaunis Korpinkierros.

Punarinnan kierros (2 km)

Helppo Haukkalammelta alkava reitti sopii upeasti aloittelijalle. Kaunista metsä- ja lampimaisemaa. Matkan varrella tulistelu- ja telttailupaikat. Lähtöpiste: Haukkalammentie 32, Espoo.

Nahkiaispolku (2 km)

Vaativassa maastossa etenevä reitti tutustuttaa luonnon ennallistamiseen. Matkan varrella saa nauttia metsän huminasta ja puron solinasta. Lähtöpiste Haukkalammentie 32.

Kaarniaispolku (2,7 km)

Koululaisille suunniteltu mutta kaikille muillekin sopiva reitti kallioisessa metsässä ja suomaisemissa. Polun varrella on rasteja ja vanha kaatopaikkakin. Lähtöpiste on Soidentaantien päässä Veikkolassa.

Takalan polku (1,5 km/suunta)

Helppo ja tunnelmallinen, metsäinen janareitti, joka johtaa Takalan laavulle. Reitti alkaa Kattilan päärakennukselta. Kattilan pysäköintialue: Kattilantie 424. Tällä reitillä voi myös pyöräillä!

Klassarinkierros (3,9 km)

Korkeuserojen kirjoma reitti metsien ja lampien sylissä, puiston rauhallisemmassa kolkassa. Reitin varrella tulistelu- ja telttapaikka sekä vuokratupa. Lähtöpaikka Valklammentie 1, Vihti.

Haukankierros (4 km)

Rotkojen ja aarniometsien kirjoma reitti, joka haastaa korkeuseroillaan. Reitin varrella tuli- ja telttapaikka Mustalammella sekä hieno maisema Myllypuron laaksoon. Lähtöpaikka: Haukkalammentie 32.

Soidinkierros (4 km)

Helppo avokalliomaisemien rytmittämä reitti, jolla saa nauttia vanhojen metsien tunnelmasta. Näköala Nuuksion suurimmalle suolle, Soidinsuolle. Lähtöpaikka Hotelli Nuuksio, Naruportintie 68, Kirkkonummi.

Korpinkierros (6–7,2 km)

Korkeuserot sekä vaihteleva luonto lehtoineen, lampineen ja kallioineen ovat Korpinkierroksen aatelia. Reitin varrella tuli- ja telttailupaikat. Aloitusvaihtoehdot Haukkalammentie 32 (reitti 7,2 km) ja Siikaniemi (reitti 6 km).

Nuuksion kansallispuiston halki johtava reitti (14 km)

Reitti kulkee väliä Siikaniemi–Haukkalampi–Kattila/Högbacka–Nuuksion Pohjoinen Portti. Siikaniemen osoite on Kolmoislammenranta, Espoo ja Pohjoisen Portin Salmentie 100B, Vihti.

Tuliko mieleen kysyttävää?

Kansallispuiston olosuhteet elävät jatkuvasti sään ja vuodenaikojen mukaan. Askarruttipa mieltäsi sitten kohdereitin kunto tai haastavuus, taukopaikan polttopuutilanne tai mikä tahansa retkeilyyn liittyvä, kysy empimättä asiaa Haltiasta. Asiakaspalvelijamme ovat paikalla sinua varten!

Retkijuttuja Nuuksiosta

Retkipaikka-sivustolta löydät monenlaisia kertomuksia Nuuksion järviylängön ja kansallispuiston alueelta. Tarinoissa retkeilijät kertovat kokemuksistaan omakohtaisesti kuvin ja sanoin. Katso, miltä näyttää Klassarin- tai Korpinkierroksella, millaisia maisemia tarjoilee Nuuksion Pohjoinen Portti tai millaista olisi viettää talvinen yö Tikankolossa.

Mistä Nuuksioon pääsee?

Erämainen Nuuksio on laaja alue, johon on useita sisääntuloväyliä. Pääportteja ovat Haukkalampi ja Kattila, mutta muitakin vaihtoehtoja on paljon – esittelemme ne alla! Retkelle puistoon voi lähteä myös Haltiasta. Espoon keskuksesta Haltiaan liikennöi bussi numero 245 (A/K) laiturista 32.

Haukkalampi ja Kattila

Haukkalammelta alkavia reittejä ovat Punarinnankierros, Haukankierros, Korpinkierros ja Nahkiaispolku. Paikan osoite on Haukkalammentie 32, Espoo. Haukkalammentie-nimiselle bussipysäkille pääset Espoon keskuksesta bussilla 245(A), siitä on vielä noin 2 km kulkua Haukkalammelle.

Kattilasta voi suunnata vaikkapa kohti Saarilampea, Ruuhilampea, Iso-Holmaa tai Nuuksion Pohjoista Porttia. Parkkialueen osoite on Kattilantie 424, ja kesäisin bussi 245(A) tuo Kattilaan saakka.

Nuuksion Pohjoinen Portti

Nuuksion Pohjoinen Portti on rauhaisa väylä järviylängölle ja Nuuksion kansallispuistoon. Paikan osoite on Salmentie 100B, Vihti, ja kävelymatkaa kansallispuiston alueelle on muutama kilometri. Puiston lähimpiä kohteita täältä päin tultaessa ovat ihanat erämaajärvet Iso- ja Vähä-Parikas.

Nuuksion Pohjoisella Portilla on mm. kahvila ja leikkipaikka sekä järven rannalla tulipaikka. Alueella voi majoittua Tentsilessä.

Valklammentie, Vihti ja Soidentaantie, Veikkola

Soidentaantien päästä Kirkkonummen Veikkolasta pääsee muun muassa Kaarniaispolulle, kun taas Valklammentieltä Vihdistä voi astella Klassarinkierrokselle.

Siikaniemi

Siikaniemeltä alkaa kuuluisa Korpinkierros, ja voipa sieltä lähteä patikoimaan myös kansallispuiston halkaisevaa 14 kilometrin reittiä kohti Nuuksion Pohjoista Porttia. Siikaniemen osoite on Kolmoislammenranta, Espoo. Siikaniemeen pääsee Espoosta Leppävaaran asemalta bussilla 238 ja Espoon keskuksesta bussilla 244(K).

Vuokraa retkivarusteet

Jos sinulta puuttuu vaikkapa noki- tai lettupannu, teltta, retkikeitin tai sadeponcho, voit vuokrata sellaisen Haltiasta.

Pidä tauko

Nuuksiossa on lukuisia taukopaikkoja joilla voit laittaa ruokaa tulilla. Tavallisten nuotiopaikkojen lisäksi tarjolla on muun muassa keittokatoksia. Aina tulia ei voi tai tarvitse tehdä. Voit kotona pakata ruokatermariin mitä tahansa lempiruokaasi, ja nauttia sen joko virallisella taukopaikalla tai missä tahansa kauniissa paikassa ilman tulentekoa!

Hyvä käytös on kultaa myös taukopaikoilla. Tee tilaa, tervehdi ja vie kaikki roskasi mennessäsi!

Tulipaikat Nuuksiossa

Mustalampi

Taukopaikkakokonaisuuden jakaa kahtia Mustalammesta työntyvä pieni lahti. Molemmilla puolilla on keittokatos, käymälä ja telttailualue. Itäpuolella on keittokatoksen lisäksi myös tavallinen tulipaikka.

Kohde kartalla

Haukanholma

Tulipaikka, keittokatos, telttailualue ja käymälä Haukkalammen rannalla.

Kohde kartalla

Holma-Saarijärvi

Tulipaikat sekä järven itä- että länsipuolella. Molempien yhteydessä käymälät ja telttailualueet.

Itäinen tulipaikka pienessä saaressa, jonne johtaa silta. Itäpuolella myös laavu.

Kohde kartalla

Isoholma

Kaksi tulipaikkaa noin 200 metrin etäisyydellä toisistaan. Niemessä sijaitsevan tulipaikan yhteydessä telttailualue ja käymälä, lahden rannan tulipaikan yhteydessä telttailualue.

Kohde kartalla

Urja

Tulipaikka, telttailualue Urja-järven rannalla, ohessa käymälä.

Kohde kartalla

Vääräjärvi

Tulipaikka ja telttailualue Vääräjärven rannalla, ohessa käymälä.

Kohde kartalla

Takala

Laavu, tulipaikka ja käymälä kuivalla maalla.

Kohde kartalla

Kattila

Tulipaikka ja keittokatos, käymälä, jätekatos.

Varauskota ja -tupa, varattava telttailualue, kaksi saunaa.

Kohde kartalla

Saarilampi

Tulipaikka, käymälä, telttailupaikka.

Kohde kartalla

Älä tee laittomia tulia

Laki sallii tulenteon ainoastaan virallisille tulipaikolle. Älä tee tulia virallisten tulipaikkojen ulkopuolelle, vaikka näkisit, että joku muu on aiemmin pitänyt siinä tulia.

Maasto- ja metsäpalovaroituksen aikaan pienenkin avotulen teko on laitointa. Varoituksen ollessa voimassa tulet saa mahdollisesti tehdä hormilliseen, maasta eristettyyn tulipaikkaan, mutta ankarimpina kuivina aikoina tämäkin voidaan kieltää. Ota selvää tilanteesta ennen retkeäsi esimerkiksi Haltian asiakaspalvelusta. Tervetuloa!

Tämä sivu luettavissa myös kielillä: EN SE