Tällä sivulla on Haltian luontokoulun tuottamia avoimesti käytettäviä oppimateriaaleja retkeilytaitojen opetteluun sekä luonto- ja ympäristökasvatukseen.
Sivun lopusta löydät myös Haltian luontokoulun tarjoamia vinkkejä, tehtäviä ja valmiita materiaaleja etäopetukseen luontokoulun teemojen mukaisesti. Nämä materiaalit tuotettiin koronan aiheuttamiin poikkeustilanteisiin, mutta niitä voi mainiosti soveltaa myös ulkona oppimiseen lähiopetuksessa!
Tehtävien kohderyhmä on 5.-9.-luokat. Materiaalit ovat kaikille avoimesti käytettävissä, ja vinkkejä saa jakaa eteenpäin ja muokata itselleen sopiviksi.
Hyvinvointia luonnosta
Kartta aivojen hyvinvointiin
Tämä kartta johdattaa sinut lataamaan aivojasi luonnossa. Luontoympäristössä oleminen muovaa aivojamme tavalla, joka lisää hyvinvointia
”Kartta aivojen hyvinvointiin” – luontopolkumateriaali voidaan toteuttaa missä vain sopivassa luontoympäristössä. Tehtävät auttavat rauhoittumaan luontoon, olemaan läsnä, kuuntelemaan toisia ja jakamaan omia ajatuksiaan. Samalla opitaan myös luonnon havainnoinnin taitoja, joita voi syventää vaikkapa jatkamalla lajintuntemuksen pariin.
Luonnosta hyvinvointia -kortit
Korttien kohderyhmä on peruskoulun oppilaat, mutta ne ovat sovellettavissa myös muille kohderyhmille. Kortteja voi käyttää yksittäisten luontoharjoitteiden tai luontoretken hyvinvointi- ja oppimisvaikutusten reflektointiin. Oppilaat voivat niiden avulla miettiä omien kokemustensa pohjalta, millaisia hyvinvointivaikutuksia ja minkälaista oppimista luonnossa oleminen ja ohjatut harjoitteet tai tehtävät heille tuottivat. Kortteja voi käyttää myös toive- ja tavoitekortteina: millaisia hyvinvointivaikutuksia ja minkälaista oppimista oppilaat haluaisivat erityisesti kokea luokan luontoretkillä.
Kortit on tuottanut Suomen luontokeskus Haltian luontokoulu ja Suomen ympäristöopisto Sykli
Retkeilytaidot
Jokamiehenoikeudet
Materiaali sisältää Vappu Ormion kuvittamat kortit jokamiehenoikeuksista sekä vinkkejä opettajille ja kasvattajille siitä, miten korttien avulla voi opettaa jokamiehenoikeuksia lapsille ja nuorille. Kortteja on yhteensä 15, joista 10 kuvaa jotain jokamiehenoikeuksien mukaan sallittua asiaa, 3 kuvaa jotain rajoitettua tai luvanvaraista, ja 2 kuvaa jotain kiellettyä.
Lataa materiaali PDF-muodossa julkaisut.metsa.fi-tietokannasta >
Metsäluonnon monimuotoisuus
Monimuotoinen metsä -taulut ja -käyttövinkit
Materiaali koostuu kolmesta erilaisesta metsämaisemataulusta. Lisäksi tarjotaan vinkkejä, miten tauluja voi käyttää opetuksessa eri oppiaineissa. Tehtävät on suunniteltu 5.-6.-luokkalaisille, mutta sopivat myös yläkouluikäisille. Tässä taustatietoja (vaihtoehtoinen kuvaus) metsämaisemista:
- Yksipuolinen talousmetsä. Ensimmäisessä taulussa näkyy ihmisen muuttamaa metsämaisemaa, jossa ei ole kovin paljon erilaisia asuinpaikkoja ja kasvupaikkoja lajeille. Yksipuolista talousmetsää (mänty, tasaikäistä ja tasaisesti istutettua, muutama yksittäinen koivu), ja ojitettua puita kasvavaa suota.
- Osittain ihmisen muokkaama metsä. Toisessa taulussa näkyy maisema, jossa on joitakin piirteitä monimuotoisesta metsästä, mutta joka on osin tasaikäistä talousmetsää. Monta puulajia, mutta vain jonkin verran lahopuuta. Ihmisten tekemiä linnunpönttöjä ja pitkospuita.
- Luonnontilainen metsä. Kolmannessa taulussa näkyy monimuotoinen, täysin luonnontilainen ja vanha metsämaisema, jossa on erilaisia metsälaikkuja: karu kalliolla oleva valoisa mäntymetsä (mäntyjen seassa muutama kataja, koivu ja pihlaja), sekametsä (havu- ja lehtipuita) ja pimeämpi kosteampi kuusimetsä (kuusia, koivu, pihlaja, raita, suuria haapoja). Maisemassa on eri-ikäisiä puita ja runsaasti lahopuuta. Puissa on koloja ja näkyy myös metsäpalon jälkiä. Puissa ja maassa kasvaa sieniä, kääpiä, sammalta, jäkälää. Maisemassa on myös puro.
Lataa tästä:
Metsätaulu 1 (PDF, katso vaihtoehtoinen kuvaus ylhäältä) >
Metsätaulu 2 (PDF, katso vaihtoehtoinen kuvaus ylhäältä) >
Metsätaulu 3 (PDF, katso vaihtoehtoinen kuvaus ylhäälät >
Monimuotoinen metsä -taulujen käyttövinkit >
Metsän dynamiikka -peli
Metsän dynamiikka -pelissä pääsee helposti kokemaan miten ihmisten aiheuttamat muutokset metsissä vaikuttavat erilaisten lintulajiyksilöiden määriin. Peliä voi pelata isonkin ryhmän kanssa ulkona tai sisällä.
Kasvietsivät
Pari tai ryhmä kirjaa ylös kasvin tuntomerkit, kuten lehden muodon, varren asennon, kukan ja/tai marjan värin. Lisäksi otetaan todisteeksi valokuva kasvista. Vaihdetaan vihjepapereita toisen ryhmän kanssa ja etsitään heidän kasvinsa tuntomerkkien avulla. Otetaan valokuva todisteeksi. Verrataan valokuvia ja katsotaan, oliko tuntomerkkien avulla mahdollista löytää sama kasvi.
Tavoite: oppia, kuinka kuvailla ja tunnistaa kasveja tuntomerkkien avulla. Voidaan jatkaa nimeämällä kasvit.
Metsälajikortit ja leikkivinkit
Lataa metsälajikortit (PDF-muodossa) käyttöösi julkaisut.metsa.fi-tietokannasta:
Korttisarjat esittelevät yhteensä 60 tyypillistä metsälajia tai lajiryhmää valokuvin ja tekstein. Tekstit ovat sekä suomeksi että ruotsiksi. Kortteja voi tulostaa ja laminoida ja ottaa mukaan metsäretkille. Materiaali on vapaasti käytettävissä opetukseen.
Liito-oravan jäljillä
Liito-oravan jäljillä -ympäristökasvatuspaketti tarjoaa opettajille ja varhaiskasvattajille tietoa liito-oravasta, sen elintavoista ja elinympäristöstä sekä antaa opetus- ja toimintavinkkejä näiden aiheiden käsittelyyn erilaisten ryhmien kanssa. Materiaalin on tuottanut Kuopion luonnontieteellinen museo, Suomen luontokeskus Haltia ja Jyväskylän kaupunki. Tavoitteena on lisätä tietämystä liito-oravasta ja sen elinympäristöjen merkityksestä, ja sitä kautta myös koko luonnon ja sen monimuotoisuuden arvostuksen kasvattaminen.
Tehtävät on ryhmitelty eri oppiaineiden ja toiminnallisuuden mukaan. Tehtäviä on kaikille ikäryhmille varhaiskasvatuksesta peruskouluun ja toiselle asteelle. Opettaja voi itse muokata tehtäviä omalle ryhmälleen sopivaksi. Tehtäviä ja ideoita voi käyttää myös muuhun ympäristökasvatukseen esimerkiksi ulkoilu- ja luontoyhdistyksen toiminnassa.
Materiaali on tehty tukemaan nykyistä opetussuunnitelmaa ja monialaisia oppimiskokonaisuuksia. Tehtävät ovat toiminnallisia ja useat niistä voi toteuttaa ulkona.
Kosteikot
Suomen luontokeskus Haltia ja Liminganlahden luontokeskus ovat Hydrologia-LIFE-hankeen puitteissa julkaisseet upean uuden kosteikko-opetusmateriaalinpaketin. Materiaali löytyy nyt ympäristökasvatuksen materiaalipankki MAPPAsta: www.mappa.fi
Yläasteikäisille suunnatun materiaalin tavoitteena on, että oppilaat ymmärtävät elämän riippuvuuden erilaisista kosteikoista [soista, virtavesistä, järvistä ja merenrannoista], tutustuvat niiden monimuotoisuuteen ja oppivat arvostavat kosteikkoja. Materiaalin avulla voi toteuttaa oppitunteja, kosteikkoaiheisen viikon tai koulun yhteisen monialaisen Kosteikkokonferenssin.
Helpoiten löydät kaikki hankeen oppimateriaalit (opetusmateriaali, nettipeli, videot ja kosteikkokortit) kun haet Mappan pääsivulla hakusanalla ”Kosteikko”.
Tässä myös suorat julkaisuosoitteet:
Kosteikko-MOK -opetusmateriaali
Hydrologia-LIFE-hankkeen YouTube soittolista myös muihin videoihin
Retkeilytaidot
Retkeilytaitoihin liittyen löytyy tehtäviä ja materiaaleja muun muassa:
- jokamiehenoikeuksista
- karttamerkeistä
- retkieväistä
- kerrospukeutumisesta
Metsäluonto ja luonnon monimuotoisuus
Tehtäviä ja materiaaleja löytyy muun muassa:
- keväthavainnoinnista
- puulajeista
- luontopoluista
- lahopuista
- ötököistä
Lintujen kevät
Tehtäviä ja materiaaleja löytyy muun muassa:
- lintujen laulusta
- lintujen pesinnästä
- lintujen muutosta
Vinkkejä etäopetukseen opastusten tilalle
Olemme koonneet vinkkejä siitä, mitä hauskoja juttuja opastustemme aihepiireistä voi tehdä koululaisryhmän kanssa, tai vaikka yksin.
Mappa.fi–materiaalipankki
Kannattaa myös tutkia, mitä kaikkea löytyy mappa.fi -verkkopalvelusta. Mappa on ulkona oppimisen, ympäristökasvatuksen ja kestävän elämäntavan materiaalipankki. Sieltä löytyy nyt teemareppuja, joihin on kerätty valikoituja materiaaleja eri teemojen mukaan, sekä monen eri toimijan tuottamia etäopetusmateriaaleja. Kurkkaa esimerkiksi etäopiskelureppuihin tai hae materiaaleja asiasanoilla etäopetus, etäopiskelu tai etäulkoluokka.