Suomen luonto

Pysyvä päänäyttely

Haltian päänäyttelyssä koet vuodenaikojen taian ja luonnon luomisvoiman maustettuna ripauksella kalevalaista mytologiaa.

Päänäyttelysaliin johtaa lumikanjoni, joka tutustuttaa sinut Suomen talveen ja lajien talvehtimiseen.

Päänähtävyytemme on jättimäinen luontopanoraama. Haltian Viisi vuodenaikaa -niminen 18 metriä leveä panoraamaseinä tarjoaa kokonaisvaltaisen luontoelämyksen, joka johdattaa sinut Saaristomereltä tuntureiden laelle ja kaikkiin Suomen 41 kansallispuistoon. Lisäksi VR-lasit vievät sinut 12 kansallispuiston maisemien keskelle.

Kokemusta syventää näyttelylippuun sisältyvä ääniopaste.

Päänäyttelyn elämyksiä

Tule katsomaan!

Näyttelylippu ja ääniopastus 13/8 €
Lipunmyynti ennakkoon verkkokaupastamme

Museokortti logo

Haltian luontopanoraama

Haltian Viisi vuodenaikaa -niminen 18 metriä leveä panoraamaseinä tarjoaa kokonaisvaltaisen luontoelämyksen. Se johdattaa sinut Saaristomereltä tuntureiden laelle, kaikkiin Suomen 41 kansallispuistoon. Tunnistatko sinä muuten Suomen luonnon viisi vuodenaikaa?

Panoraamaseinältä löydät myös australialaisen mediataiteilija Andy Thomasin Haltialle tilaustyönä toteuttaman visuaalisen äänitaideteoksen ”Visual sounds of Finland”. Taideteos esittää, miltä lintujen äänet näyttävät 3D muodossa. Se esitetään noin 30 min välein.

Päänäyttelysalin tekniikkaa

Sotkanmuna

Päänäyttelyn keskellä on puusta rakennettu Sotkanmuna, jonka ytimenä on taiteilija Osmo Rauhalan Peliteoria-videoteos.

Sotkanmunan katto

Luontoäidin Kutsu

Luontoäidin kutsu -salin äänimaailmassa voi aistia veden, ilman, tulen ja maan ääniä ja uppoutua äänitaiteilija Kirsi Ihalaisen luomiin tunnelmiin.

Pimeä näyttelytila joss puun runkoja ja sammalkäytävä

Autiotupa

Autiotuvassa voit istahtaa kamiinan ääreen, tutustua vieraskirjojen mielenkiintoisiin tarinoihin ja kurkistaa ikkunasta näkyvään tunturiluontoon.

Karhunpesäsali

Karhunpesäsalin luolastossa voit kömpiä erilaisiin pesäkoloihin. Se on kaikenikäisten köllöttelijöiden suosikkipaikka, jossa lopuksi voit käpertyä Halla-karhun kylkeen.

Karhu makaa

Kaupunkiluonnossa kohtaamisia liito-oravan kanssa!

Uusitussa kaupunkiluonto-tilassa pääset nyt tutustumaan liito-oravan elämään Benjam Pöntisen kuvaesityksen kautta, liito-orava VR-elämyslasien avulla sekä Naapurina liito-orava -pelin avulla. Koko perheen pelissä on tarkoitus suunnitella koko perheen kaupunginosa niin, että ihminen ja liito-orava voivat asustella siellä.

Aineiston tuottamiseen on saatu Euroopan unionin LIFE Luonto-rahoitusta. Aineiston sisältö heijastelee sen tekijöiden näkemyksiä eikä Euroopan komissio tai EASME ole vastuussa aineiston sisältämien tietojen käytöstä.

Pöytäpeli jossa liito-orava aihe
Liito-orava LIFE logoja

Tule porukalla poimimaan sieniä

Kaupunkiluonto-tilasta löytyy nyt myös Lataa aivosi luonnossa -erikoisnäyttelystä (v.2020-2022) tuttu sienestyspeli.

Useimmat sienestämässä käyneet tunnistavat ilmiön, että kestää hetken ennen kuin sieniä löytyy. Kun silmät sitten virittyvät sienivaihteelle, niitä voi löytää jopa omien jalkojen alta. Tämä muutos on esimerkki aivojemme nopeasta muovautuvuudesta.

Sienestyspelissä on tarkoitus poimia metsästä mahdollisimman monta syötävää sientä. Jos saat korin täyteen ennen auringonlaskua, pääset sienestämään seuraavalle vaikeustasolle. Pelissä pärjää paremmin, mitä useampi pelaaja on mukana – ota siis mukaasi vaikka koko perhe!

Lapsi koskettaa seinällä olevaa metsäkuvaa

Virta

Vesi virtaa kosken kautta jokeen ja sieltä järveen ja lopulta Merenkurkun maankohoamisalueelle.

Pimeä näyttelytila

Haltiaan pääset myös bussilla!

Espoon keskuksesta Haltiaan liikennöi bussi numero 245 (A/K) laiturista 32. Pysäkin nimi on Haltia. Espoon keskuksesta matkaa kertyy vajaat 20 kilometriä ja Helsingin keskustasta noin 30.