Metsä palaa!

Haltian erikoisnäyttely 4.5.2024-6.4.2025

Onko metsäpaloissa mitään hyvää? Miksi metsiä poltetaan luonnonsuojelun nimissä?

Toukokuun 4. päivä avattava Life2Taiga-hankkeen avulla toteutettu Suomen luontokeskus Haltian uusi Metsä palaa! -erikoisnäyttely kertoo omista pohjoisista havumetsistämme sekä tulen käytöstä niiden luontoarvojen turvaamisessa.

Lajit ja elinympäristöt elpyvät poltoista 

Metsäluontomme on yksipuolistunut metsien hakkuiden seurauksena. Ennallistamispoltto kiihdyttää yksipuolisen metsän palautumista luonnonmukaisempaan tilaan. Samalla edistetään palosta riippuvaisten lajien palautumista, ja siitä kiittävät monet muutkin lajit. Lajit ovat riippuvaisia toinen toisistaan.  Palojatkumon eli riittävän lähekkäin ja usein toistuvien palojen ketjun synnyttäminen on tärkeää paloista riippuvaiselle lajistolle.

Yksipuolisuus tekee metsäluonnosta haavoittuvaisen muutoksille, kuten ilmastonmuutokselle, hyönteisille ja myrskyille. Ennallistamispoltoilla lisätään monimuotoisuutta, jonka avulla metsäluonto pystyy paremmin vastaamaan muutoksiin. 

Mitä ennallistamispoltto saa aikaan? 

Poltoissa maaperään vapautuu ravinteita ja kasvutilaa lehtipuille, heinille ja ruohovartisille kasveille. Aiempi yksipuolinen puusto muuttuu monilajisemmaksi. Kolopesijät, kuten tikat nakuttavat pesimäpaikkojaan ja luovat samalla hyviä elinolosuhteita muille kolopesijöille. Lahopuun ja palaneen puun määrä lisääntyy, mikä tekee alueesta oivan kohteen hyönteisille. Ne taas maistuvat linnuille ja monille nisäkkäille. 

Tuli – hyvä renki oikein tehtynä 

Oikein tehtynä poltto on turvallinen toimenpide. Tuli on kuitenkin myös pelottava asia. Turvallisuuden lisäksi huolta voi koitua muista metsän asukeista, kun tuli roihuaa. 

Näyttelyssä pääset itse pohtimaan, mikä sinua mietityttää tai ilahduttaa ennallistamispoltoissa. Voiko olla, että METSÄ PALAA uudistuneena ja monimuotoisempana?

Life2Taiga – Metsäluonnon ennallistamista tulen avulla 2022-2028

Life2Taiga-projektin päätavoite on ennallistaa metsiä Suomessa ja Ruotsissa ennallistamispolttojen avulla. Ennallistamispoltoilla jäljitellään luontaisia metsäpaloja, ja niiden avulla metsiin syntyy kuollutta ja hiiltynyttä puuta, jota moni uhanalainen laji tarvitsee. Suomessa ennallistamispolttoja tehdään koko maan alueella yhteensä yli 200 hehtaarin alalla. Projekti on jatkoa Ruotsissa vuosina 2015–2020 toteutetulle Life Taiga -hankkeelle.

Metsä palaa! -näyttely avautuu Suomen luontokeskus Haltian toukokuun Retkilauantaina 4.5. klo 10 ja on esillä Haltiassa 6.4.2025 saakka – tervetuloa kokemaan tuli!


Maksuttomia, opastettuja retkiä ennallistamispolttoalueelle

Järjestämme hankkeen kautta myös Nuuksion kansallispuiston ennallistamispolttoalueelle opastettuja, maksuttomia Metsä palaa! -retkiä kevään ja kesän 2024 aikana. Katso retkien ajankohdat alta!

Maksuttomat Metsä palaa! -retket poltettuun metsään Nuuksiossa Haltian Retkilauantaina 4.5.:

klo 12-14 ja klo 14.30-16

Lähtöpaikka: Suomen luontokeskus Haltia, Nuuksiontie 84, Espoo.

Tarjoamme maksuttoman bussikuljetuksen Haltiasta retken lähtöpaikalle ja takaisin. Ota mukaan retkelle pienet eväät ja jalkaan maastokelpoiset kengät. Käveltävä reitti on noin 3,5 km pitkä.

Lue lisää Haltian toukokuun Retkilauantaista 4.5. >>

Palanut metsä

Metsä palaa! -retket poltettuun metsään Nuuksiossa heinäkuu 2024:

lauantaina 6.7. klo 14-16

lauantaina 13.7. klo 14-16

lauantaina 20.7. klo 14-16

lauantaina 27.7. klo 14-16

Lähtöpaikka: Nuuksion kansallispuisto, Högbackan pysäköintialue, Kattilantie 33, Vihti.

Retki on maksuton. Ota mukaan retkelle pienet eväät ja jalkaan maastokelpoiset kengät. Käveltävä reitti on noin 3,5 km pitkä.


Tule katsomaan Metsä palaa! -näyttely 4.5. alkaen!

Näyttelylippu ja ääniopastus 13/8 €
Museokortilla ja alle 7-vuotiaat maksutta
Lipunmyynti ennakkoon verkkokaupastamme
Varaa opastus

Museokortti logo

Life2Taiga -hanke on saanut rahoitusta Euroopan unionin LIFE-ohjelmasta. Aineiston sisältö heijastelee sen tekijöiden näkemyksiä, eikä Euroopan komissio tai CINEA ole vastuussa aineiston sisältämien tietojen käytöstä.