LUONNONKIRJON YTIMESSÄ – Haltian juhlaseminaari biodiversiteettikasvatuksesta

Kohderyhmä: peruskoulun ja toisen asteen opettajat, varhaiskasvattajat sekä ympäristökasvattajat

Haltian luontokoulun ja -kasvatuksen 10 toimintavuotta juhlistettiin opettajille sekä kestävyys- ja ympäristökasvattajille suunnatulla seminaarilla 9.11.2023. Puheenvuoroissa kuultiin näkemyksiä keskeisistä käsitteistä, jotka avaavat luonnonkirjon merkityksen sekä kasvatuksen keinoja tukea näiden monimutkaistenkin käsitteiden ymmärtämistä. 

Seminaarissa puhujina olivat kirjailija Juha Kauppinen, FT Arja Kaasinen sekä Haltian luontokoulun luontokasvatuksen asiantuntijat Elina Pilke ja Maria Salin. Tilaisuuden juonsi luontotoimittaja Minna Pyykkö.

Ohjelma:

klo 13 Avaussanat: Riina Plosila, opetuksen kehittämisen päällikkö, Espoon kaupunki

klo 13.15 Juha Kauppinen: Miten ymmärtää elonkirjon merkitys ja luontokadon uhka?

  • Juha pohti puheenvuorossaan, mikä on keskeistä, jotta ymmärrys luonnon monimuotoisuudesta ja sen säilyttämisen tarpeesta avautuu.
  • Juha avaa kirjoissaan luonnon monimuotoisuutta suurelle yleisölle.

Klo 13.45 Arja Kaasinen: Eloa ja iloa elonkirjon opetukseen! Miten ymmärrystä luonnon monimuotoisuudesta ja sen tärkeydestä vahvistetaan kasvatuksen keinoin?

  • Arja avasi esityksessä kasvatuksellisia mahdollisuuksia luonnon monimuotoisuuden opettamiseen ja esitteli ulkona opettamisen pedagogiikkaa.
  • Arjan esitys

Klo 14.15 Elina Pilke ja Maria Salin: ”Kansallispuistosimulaattori”-pelillinen menetelmä elonkirjon ja luontokadon oivaltamiseksi

  • Elina ja Maria kertoivat Haltian luontokoulupedagogiikasta ja esittelivät, miten pelillistetään luonnon kirjo ja luontokadon torjuminen innostavaksi ulko-ohjelmaksi. Pelissä tutustutaan uhanalaisuutta aiheuttaviin tekijöihin sekä luonnonhoidon ja ennallistamisen menetelmiin.
  • Elinan ja Marian esitys
  • Tutustu Kansallispuistosimulaattoriin

Klo 14.45 Kysymykset ja keskustelu

Klo 15 Haltian luontokasvatuksen 10-vuotisjuhlamaljat

  • Henrik Jansson, luontopalvelujohtaja, Metsähallituksen Luontopalvelut: Juhlapuhe

Klo 15.30 Miles Richardson: Nature Connectedness: What it is, why it matters and how to improve it

Klo 16-16.15 Loppusanat: Nuorten ääni

Illan juhlanuotiolla esiintyi runoilija Heli Laaksonen.

Tyttö silmät kiinni vanhalla puunrungolla
Juha Kauppinen

Juha Kauppinen

Juha Kauppinen on biologi, kirjailija ja toimittaja, joka on kirjoittanut muun muassa Helsingin Sanomiin, Imageen ja Suomen Kuvalehteen. Kauppinen on palkittu Bonnierin suurella journalistipalkinnolla vuonna 2012 ja tutkivan journalismin Lumilapiolla vuonna 2013. Hänen teoksensa Monimuotoisuus – kertomuksia katoamisistavoitti vuoden 2019 Kanava-palkinnon, ja vuonna 2020 Kauppiselle myönnettiin kirjasta Tiedonjulkistamisen valtionpalkinto. Tänä syksynä ilmestyi kirja Korvaamattomat – kertomuksia maailman avainlajeista yhdessä kuvittaja Janne Torisevan kanssa.

(kuva: Laura Malmivaara)

Arja Kaasinen

Arja Kaasinen

Filosofian tohtori Arja Kaasinen on Helsingin yliopiston biologian didaktiikan yliopistonlehtori ja opettajankouluttaja Kasvatustieteellisessä tiedekunnassa. Kaasinen on perehtynyt erityisesti biodiversiteetti-, luonto- ja kestävyyskasvatukseen, ulkona opettamiseen ja kasvilajien tunnistamiseen. Hän on kirjoittanut useita oppi- ja tietokirjoja.

Elina Pilke ja Maria Salin

Elina Pilke ja Maria Salin

Luontokasvatuksen erityisasiantuntija Elina Pilke on suunnitellut luonnonsuojelualueisiin liittyvää luontokasvatusta kansallispuistoissa ja luontokeskuksissa eri puolella Suomea. Suomen luontokeskus Haltian luontokasvatuksesta hän on vastannut Haltian suunnitteluvaiheesta alkaen. Luontokasvatuksen asiantuntija Maria Salin on toiminut Haltian luontokoulun opettajana talon avaamisesta lähtien ja kohdannut tässä työssään jo yli 10 000 lasta ja nuorta.

Miles Richardson

Miles Richardson

Miles Richardson is a Chartered Psychologist and Professor of Human Factors and Nature Connectedness at the University of Derby, England. He founded the award-winning Nature Connectedness Research Group which aims to understand and improve connection with nature to unite both human and nature’s wellbeing. Miles is also the creator of the ‘biodiversity stripes’ and a lead author on the ‘Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services’ (IPBES) global transformative change assessment. His book Reconnection: Fixing our Broken Relationship with Nature was published in 2023.

Heli Laaksonen

Heli Laaksonen

Heli Laaksonen on Raumalla asuva kirjailija, tuore luonto- ja ympäristöneuvoja sekä Suomen sammalseuran jäsen. Runoesiintymisillään ja 6 metrin luontopoluillaan elantonsa hankkivan Laaksosen viimeisin teos on kaunotietoluontokirja Luonnos.

(kuva: Miikka Lappalainen)

Minna Pyykkö

Minna Pyykkö

Minna Pyykkö on luontotoimittaja, biologi ja psykologi.  Hän tekee YLE:llä Minna Pyykön maailma- ohjelmaa, Luonto-Suomea, Metsäradiota ja toimii Luontoillan juontajana. Pyykkö on tehnyt myös luontokirjoja. Luontotoimittajan työn ohella hän toimii kuvataiteilijana.

(kuva: Juha Laaksonen)

Alisa Horsmanheimo

Alisa Horsmanheimo

Alisa Horsmanheimo opiskelee Aalto-yliopistossa kuvataidekasvatusta. Sivuaineenaan hän suorittaa Helsingin yliopistolla ympäristötieteiden ja -kasvatuksen kursseja. Monialaisen tutkintokokonaisuuden ja yhteiskunnallisen vaikuttamisen kautta hän tähtää kulttuurista ekologista jälleenrakennusta edistävään ympäristötaidekasvatustyöhön. 

Alisa on osa Nuorten ilmasto- ja luontoryhmää, joka on Nuorten Agenda 2030 -ryhmän alajaosto ja toimii Valtioneuvoston kanslian alaisuudessa. Ryhmän tavoitteena on tuoda nuorten näkökulmaa esille päättäjille, jotta ympäristöön liittyvä päätöksenteko olisi oikeudenmukaista tulevien sukupolvien ja ympäristön näkökulmasta.