Häkkänen ja Mustonen: Boreaaliset sivilisaatiot – Luontosuhdetta ja metsäperinteitä

Haltian valogalleria 23.1.-7.4.2024

Kuvataiteilija Kaisu Häkkäsen neulanreikäkamerakuvat ja dosentti, ilmastotutkija, ammattikalastaja Tero Mustosen runolliset tekstit käyvät perinnetiedon, maantieteen ja taiteen välistä vuoropuhelua.

Näyttelyn keskeiset teemat ovat luontosuhde, metsäperinteet ja ihmisen vuosisatainen aika havumetsävyöhykkeellä 

Boreaaliset sivilisaatiot – Luontosuhdetta ja metsäperinteitä -näyttely koettavissa Suomen luontokeskus Haltian valogalleriassa 23.1.-7.4.2024. 

Mustavalkoinen kuva metsälammesta

Tule katsomaan!

Näyttelylippu ja ääniopastus 13/8 €
Museokortilla ja alle 7-vuotiaat maksutta
Lipunmyynti ennakkoon verkkokaupastamme
Varaa opastus

Museokortti logo

Kaisu Häkkänen on valmistunut kuvataiteilijaksi hollantilaisesta taidekoulusta ja asuu tällä hetkellä Punkaharjun Putikossa. Häkkäsen neulanreikäkameralla tehtyjä kuvateoksia on ollut esillä yksityis- ja yhteisnäyttelyissä niin Suomessa kuin ulkomailla.  

Häkkänen pyrkii keräämään teostensa materiaalin niin läheltä kuin mahdollista, aivan tavallisesta itäsuomalaisesta hakkuuaukkoisesta metsästä. 

”Hakiessamme luontoelämyksiä valikoimme henkeäsalpaavat näköalapaikat ja luontomuistomerkit kuluttaen ne nopeasti loppuun.  Luontoaiheiset lifestyle-ohjelmat ovat nostaneet suurempaan tietoisuuteen metsiin kätkeytyviä aarteita ja sosiaalinen media on vaikuttanut siihen, miten me näiden aarteiden äärellä käyttäydytään. Suoja-aidatkaan eivät pidättele, koska kuva on otettava sieltä, mistä saadaan paras. Luonnosta on tullut elämystehdas, vaikka sillä olisi meille kerrottavaa muillakin kuin visuaalisesti häikäisevillä ominaisuuksillaan. Maisemallisen julistuksen lisäksi luonnolla on myös hiljainen ja vaatimaton, mutta kuuntelemisen arvoinen ääni.    

Näyttelyn kuvamateriaali on kerätty nykyisen työtilani lähiympäristöstä ja edellisen eteläkarjalaisen asuinpaikkakuntani lähimaastoista. Tavoitteeni on ollut löytää yllätyksettömästä lähiluonnosta eksoottisia piirteitä ja tuoda ne esille maisemaa julistavalla tavalla. ” 

Lisätietoa:
kaisuhakkanen.fi
Instagram @kaisuhakkanen

Kuva Kaisu Häkkäsestä

Pohjois-Karjalassa Selkiellä asuva Tero Mustonen on työskennellyt Alaskassa, Islannissa, Kanadassa, Siperiassa, Grönlannissa ja ja Suomen ja saamelaisalueen kylissä.

Hän on YK:n ilmastopaneeli IPCC:n pääkirjoittaja (LA AR6). Keväällä 2023 Mustoselle myönnettiin Goldman-palkinto (jota kutsutaan myös ”vihreäksi Nobeliksi”). Mustonen on julkaissut laajasti mm. Science-, PNAS-, ja One Earth -tiedelehdissä, kirjoittanut runoja, proosaa ja kuunnelmia sekä ollut mukana dokumenttielokuvatuotannoissa.

Tero Mustosen tekstit – tai pikemminkin runot – pohjautuvat keskusteluihin, joita on käyty nuotalla, nuotiolla, saunassa, poroleirillä jne. Runoissa esiintyy mm. Kolesov, Mustosen paras evenki-ystävä, poromies, joka riisti oman henkensä vastauksena heidän metsänsä jyräämiseen Putinin megaprojektien vyöryessä Etelä-Jakutiaan. Runojen taustalla on myös vuosia kestänyt ystävyys ja työkumppanuus Siperiassa asuneen, eveeni(lamuutti)kansan pitkäaikaisen johtajan, Vasilii Robbekin kanssa.

Vuonna 2004 Robbek kutsui Mustosen luotsaaman osuuskunta Lumimuutoksen mukaan ilmastonmuutostutkimukseen Sahan tasavaltaan Jakutiaan.  He tekivät töitä yhdessä n. 2010 vuoden paikkeille Vasilin poismenoon asti. 

“Vasilii oli paimentolaisyhteisön kasvatti Kolymalta, Berezovkan kylästä. Hänen perheensä oli tavannut neuvostoviranomaiset vasta 1940-luvulla Vasiliin ollessa nuori. Perheen kosmologia ja luontotieto olivat siis pitkään varsin ”ehjiä” . Vasilii kutsuikin heidän maailmantajuaan boreaaliseksi – joskus myös arktiseksi- eli havumetsän sivilisaatioksi. Vasiliin mielessä kaikki eri kulttuuriryhmät, jotka Jakutiassa ja muualla olivat säilyttäneet omaehtoista kieleen, kulttuuriin, tapaoikeuteen ja paimentolais- tai luontaistalouteensa (metsästys, kalastus) pohjaavaa ajatteluaan, olivat jokainen omalla erityisellä tavallaan osa boreaalisia sivilisaatioita.”    

Mustonen kirjoitti näyttelyssä esillä olevat tekstit Lieksan Jaakonvaarassa, osuuskunta Lumimuutoksen suojelemassa ikimetsäkohteessa. 

Lisätietoa Tero Mustosesta mm. https://www.youtube.com/watch?v=v2TUPpHGZi8

Kuva Tero Mustosesta