Vieraat

on näyttely, jossa tiede ja taide kohtaavat.

Haltian Galleria 6.4.2022-5.6.2022

Vieraat-näyttely liittyy Helsingin yliopiston tutkimushankkeeseen Vieraspedot luonnossamme: vuorovaikutukset luontaisten lajien ja ihmisen kanssa. Näyttely on toteutettu yhteistyössä Muodonmuutoksia ry:n kanssa. Vieraat-näyttelyssä on esillä kuvataiteilijoiden Heli Mäkisen ja Tiina Poutasen teoksia vieraslajeista. Teokset syntyivät yhteistyössä hankkeen tutkijoiden kanssa.

Taiteilijat Heli Mäkinen ja Tiina Poutanen olivat mukana Nuuksiossa toteutettavilla keinopesäkäynneillä, kävivät läpi riistakameroilla kerättyä tutkimusaineistoa ja sen analyyseja, keskustelivat tutkijoiden kanssa ja perehtyivät vieraslajien ympärillä käytyyn tieteelliseen ja yhteiskunnalliseen keskusteluun.

Poutasen teos Supikoiran morsian on saanut inspiraationsa Juudas-supikoirista, joita käytetään metsästykseen harvan kannan alueilla: Supikoirauros merkataan ensin GPS-lähettimellä. Uros vaeltaa, kunnes löytää kumppanin. Uros toimii ”Juudaksena”, joka kavaltaa naaraan metsästäjille. Naaras pyydystetään ja lopetetaan. 

Vieraslajiksi kutsutaan lajia, joka esiintyy tarkasteltavalla alueella luontaisen levinneisyysalueensa ulkopuolella ihmisen tahattomasti tai tarkoituksellisesti siirtämänä. 

Supikoira on kotoisin Itä-Aasiasta. Niitä siirretiin 1900-luvun alussa Länsi-Venäjälle turkiseläimeksi, mistä ne levisivät Eurooppaan. Supikoiraa pidetään Suomen alkuperäisluonnolle haitallisena vieraslajina. Haitallisuus aiheutuu pääasiassa supikoirien saalistaessa maassa pesiviä lintuja ja niiden munia ja poikasia. Tiheimmin supikoiria on Suomen eteläpuoliskolla. 

Minkki on Pohjois-Amerikasta kotoisin oleva laji, joka tuotiin Suomeen turkistarhoihin 1930-luvulla. Tarhoista karanneista yksilöistä muodostui luonnossa lisääntyvä kanta. Minkki luokitellaan Suomessa haitalliseksi vieraslajiksi. Se on erityisen haitallinen saaristossa pesiville linnuille, jotka eivät ole sopeutuneet minkinkaltaisen saalistajan läsnäoloon elinympäristössään. 

 

Tule katsomaan!

Näyttelylippu ja ääniopastus 13/8 €
Lipunmyynti ennakkoon verkkokaupastamme

Muistathan, että pääset kaikkiin Haltian näyttelyihin Museokortilla maksutta!

Museokortti logo

Näyttelyn taiteilijat:

Heli Mäkinen on helsinkiläinen kuvataiteilija, joka on kiinnostunut ei-inhimillisen maailman ilmiöistä sekä monimuotoisuuteen, ekologisuuteen ja luontosuhteeseen liittyvistä kysymyksistä. Hän työskentelee eri medioilla liikkuen maalauksen, ympäristötaiteen, yhteisötaiteen ja esitystaiteen välillä. Mäkinen on työskennellyt aktiivisesti tieteen ja taiteen vuoropuhelua edistävässä Muodonmuutoksia ry:ssä vuodesta 2010 alkaen sekä helsinkiläisessä  Toisissa tiloissa esitystaiteen kollektiivissa 2019 alkaen.  

”Käsittelen maalauksissani vieraslajien, ihmisen ja luonnon monimuotoisuuden köyhtymisen välisiä suhteita. Vieraslajit nostavat esiin monenlaisia tunteita ja ajatuksia lajienvälisyydestä. Samalla vieraslajit tuovat esiin ekosysteemien herkkyyden ja saavat pohtimaan omaa osallisuuttani biodiversiteetille haitallisten prosessien aiheuttajana.” 

Tiina Poutanen on kuvataiteilija ja kirjailija, joka asuu Tampereen Messukylässä ja työskentelee Luopioisten kirkonkylässä Pälkäneellä:  

 ”Olen eliöyksilö, jos omaan sanaani on uskomista, bakteerien, loisten ja parasiittien leppoisa ekosysteemi. Olen sisäkkäisten taivaiden järjestelmä, osa metsää niin kuin nostokurjet, kerrostalot ja omenapuu. Vieraat -näyttelyyn teen teoksia tutuista ja vieraista.” 

Vieraslajiseminaari la 9.4.2022 klo 12.00 Haltiassa

Seminaari liittyy Helsingin yliopiston ja Koneen säätiön rahoittamaan tutkimushankkeeseen Vieraspedot luonnossamme: vuorovaikutukset luontaisten lajien ja ihmisen kanssa sekä Suomen Luontokeskus Haltiassa esillä olevaan näyttelyyn Vieraat, joka on tuotettu yhteistyössä Muodonmuutoksia ry:n kanssa.

Seminaarin ohjelma on maksuton ja avoin kaikille.

Katso seminaarin ohjelma >>