Susanna Alava: Luonnon Valo -luontokuvia

Haltian Galleria 4.4.-31.7.2023

Tervetuloa nauttimaan luonnonvalon ja -värien voimasta, pienistä ihmeistä sekä vuodenaikojen tuomasta tunnelmien vaihtelusta!

Valokuvaaja Susanna Alava haluaa kertoa näillä kuvilla rakkaudestaan lähiluontoon ja siitä, miten luonnonvalo ja valokuvaus antaa voimaa, iloa, toivoa sekä rauhaa elämän tuodessa haasteita. 

”Kameran objektiivin avulla sukellan omaan taikamaailmaani. Saatan intoutua tutkimaan miten pieni tähtimö kurkottaa iltavaloa kohti tai miten vihreä lehtiverho luo suojaisan turvapaikan. ”Äitimaan” löysin pellon pientareelta syksyn ensimmäisenä pakkasaamuna tarpoessani tuttua lenkkipolkua.  Aamuvalo loi herkän pastellivärisen maailman. Sattumalla on iso rooli kuvieni synnyssä ja olen huomannut niihin liittyneen vahvoja tunnekokemuksia.” 

”Kun uskaltaa pysähtyä näkee enemmän” Susanna Alava kirjoitti runovihkoonsa nuoruudessaan. 

Aaro Hellaakosken runo kokoelmasta ”Jääpeili” (1928) kuvastaa valokuvaajan mielestä hyvin sitä elämän hetkellisyyttä ja herkkyyttä, jota hän usein kokee kuvatessani luonnon ihmeitä. 

”Niin pieniksi kasvoimme 

äskettäin 

olit vaahteran lehdellä 

vierelläin 

niin väljästi mahduimme 

sekunnin rakoon 

kuin aika ois antanut 

onnemme jakoon 

ei silmäni kanna 

ilon laidasta laitaan 

kuin pieniksi joskus 

tulla taitaan!

Aaro Hellaakoski 

Tule katsomaan!

Näyttelylippu ja ääniopastus 13/8 €
Museokortilla ja alle 7-vuotiaat maksutta
Lipunmyynti ennakkoon verkkokaupastamme

Museokortti logo

Valokuvaaja Susanna Alava

Susanna Alava Instagramissa

On harrastanut ja opiskellut digivalokuvausta reilut kymmenen vuotta. Hänen tapansa kuvata on kokeilevaa ja hän yrittää koko ajan oppia uutta.  

Susanna Alava on kuvannut lähiluonnon pieniä ihmeitä eli lähi- ja makrokuvia luonnonvalossa sekä omassa kotikutoisessa ministudiossaan. Tunnelmallisia maisemia hän olen tallentanut päällekkäisvalotuksella ja liikautustekniikkaa hyväksikäyttäen. 

Susanna Alavalla todettiin krooninen syöpäsairaus vuonna 2006. Retkeily ja luontovalokuvaus lähiluonnossa ovat olleet mitä suuremmassa määrin voimanantajia sekä sisällön tuojia hänen elämään. ”Kaikki eivät parane syövästä, mutta sen kanssa voi elää kohtuullisen hyvää elämää”, hän sanoo. 

Vuonna 2020 kuva ”Maaginen valo” sai toisen sijan Vuoden Luontokuva -kilpailussa Vapaa ja luova -sarjassa ja äänestettiin Facebookissa kilpailun suosikkikuvaksi. Lisäksi valokuvaaja on saavuttanut kolme semifinaalipaikkaa samaisessa kilpailussa. Vaikka kilpailumenestys varsinkin juuri koronavuosina on ollut hänelle itselleen erityisen ilahduttavaa ja kannustavaa, päällimmäinen syy harrastamiseen on kuitenkin tekemisen ilo ja luonnosta nauttiminen. 

Susanna Alava on ollut kolme vuotta mukana valokuvataiteilija Hanna Råstin ohjaamassa Oma valokuvaprojektini -ryhmässä, missä hän on saanut tukea ja ohjausta eritysesti omaan valokuvaukselliseen ilmaisuun. Hän on myös osallistunut HORISONTTI-ryhmänäyttelyyn marraskuussa 2020 Galleria Westissä Kaapelitehtaalla. 

”Tämä on ensimmäinen oma valokuvanäyttelyni ja olen niin kiitollinen sen toteutumisesta. LUONNON VALON ensiesiintyminen oli Villa Elfvikissä vuodenvaihteessa 2022-2023 ja nyt näyttely on täällä Haltiassa aina elokuuhun saakka. Lämpimät kiitokset kaikille läheisille kanssakulkijoilleni, opettajilleni ja sometukijoilleni. Kiitokset myös Etelä-Suomen Syöpäyhdistykselle, jonka järjestämällä Voimauttavan valokuvauksen kurssilla sain olla mukana. Iso kiitos Finnfoto – Suomen Valokuvajärjestöt ry:lle saamastani apurahasta näyttelyä varten”, Susanna Alava kiittää.

Valokuvaaja Susanna Alava on tavattavissa Haltian Galleriassa kesäkuun Retkilauantaina 3.6. klo 15-18

Tervetuloa tapaamaan taiteilijaa ja kuulemaan Luonnon Valo -valokuvien tarinaa! Haltian Galleriaan maksuton sisäänpääsy.

Lue lisää kesäkuun Retkilauantaista >>