Levon Biss: Microsculpture – muotokuvia hyönteisistä

Haltian erikoisnäyttely 19.11.2022-4.6.2023

Saimme lisäaikaa: Levon Biss: Microsculpture – Hyönteisten muotokuvia -näyttely on esillä Suomen luontokeskus Haltiassa, Nuuksiossa 4.6.2023 saakka!

Brittiläisen valokuvaajan Levon Bissin kuvat Microsculpture-näyttelyssä tuo Oxford University Museum of Natural History -museon hyönteisnäytteet kokonaan uuteen valoon. Teosten valtava koko ja tarkkuus paljastavat pienimmätkin hyönteisten yksityiskohdat, jotka muuten jäisivät ihmissilmiltä näkemättä. Näyttelyn nimi “Microsculpture” tarkoittaa hyönteisten pinnan hienorakenteita.

Levon Bissin intohimoinen suhde luontoon ja valokuvaukseen johti vuonna 2016 julkistettuun, monia palkintoja voittaneeseen Microsculpture-projektiin, joka kuvasi hyönteisiä ällistyttävän voimakkaasti suurennettuina ja nosti makrovalokuvauksen aivan uudelle tasolle. Valokuvaaja Biss kehitti perinteisiä tekniikoita soveltaen kuvausprosessin, joka paljasti hyönteisten pienimmätkin yksityiskohdat ennennäkemättömällä tavalla suurennettuina ja erittäin terävinä. Miljoonat katsojat ovat ihailleet projektin valokuvia, jotka yhdistää luonnontieteen taiteeseen ja teknologiaan.

Microsculpture-näyttelyssä Levon Bissin valokuvat ovat esillä suurikokoisina vedoksina: muutaman millimetrin pituiset hyönteiset on vedostettu kolme metriä korkeiksi kuviksi. Jokainen näyttelyssä esillä oleva valokuva on koostettu yli 10 000 erillisestä, mikroskooppiobjektiivin avulla otetusta kuvasta. Yhden valmiin teoksen käsittelyyn on mennyt peräti 4 viikkoa. Jättiläiskokoiset valokuvat nostavat hyönteisten monimuotoisuuden ja mestarillisen sopeutumiskyvyn esille ennennäkemättömällä tavalla.

Microsculpture-projekti on ollut esillä Euroopassa, Lähi-idässä, Etelä-Amerikassa ja Yhdysvalloissa, Microsculpture-näyttelyitä on järjestetty yhteensä 23 maassa, viimeisimpänä v.2022 Kuopion luonnontieteellisessä museossa ja nyt myös Haltiassa.

Tule katsomaan!

Näyttelylippu ja ääniopastus 13/8 €
Museokortilla ja alle 7-vuotiaat maksutta
Lipunmyynti ennakkoon verkkokaupastamme

Museokortti logo

Levon Biss

Levon Biss on Lontoossa syntynyt brittivalokuvaaja. 25-vuotisen uransa aikana valokuvaaja on työskennellyt monilla valokuvauksen osa-alueilla mukaan lukien muotokuvaus, dokumentaarinen valokuvaus ja urheilukuvaus, mutta parhaiten hänet tunnetaan äärimmäisen voimakasta suurennosta hyödyntävistä makrovalokuvistaan. Levon Bissin töitä on ollut esillä ympäri maailmaa, ja vedoksia hänen valokuvistaan on useiden museoiden kokoelmissa sekä yksityiskokoelmissa. Hän on julkaissut neljä kirjaa, ja hänen ottamiaan kuvia on käytetty kansainvälisten julkaisujen, kuten TIME- ja The New York Times lehtien kansikuvina. Hän tekee yhteistyötä maailman merkittävimpien museoiden kanssa tuodakseen niiden kokoelmien piiloon jääneet aarteet kansainvälisen yleisön nähtäville. 

Vuonna 2020 Levon Biss suuntasi huomionsa kasvitieteeseen The Hidden Beauty of Seeds & Fruits -projektin (”siementen ja hedelmien kätketty kauneus”) muodossa. Valokuvaaja syventyi Edinburghin kuninkaallisen kasvitieteellisen puutarhan kokoelmiin puolen vuoden ajan ja tutkittuaan tuhansia kasvinäytteitä hän valitsi niistä projektia varten sata. Valmiit kuvat esittävät eri puolilta maailmaa peräisin olevia siemeniä ja hedelmiä äärimmäisen yksityiskohtaisesti ja päästävät katsojan ihastelemaan niiden monimutkaisia pintarakenteita ja sopeutumia.

Hänen viimeisin Extinct & Endangered -näyttelynsä julkaistiin vuonna 2022, ja se on tällä hetkellä esillä American Museum of Natural History -museossa New Yorkissa.

Lue lisää Oxford University Museum of Natural History -museon sivuilta >>

Hyönteiset

Hyönteiset ovat lajimäärältään maailman ja Suomen suurin niveljalkaisten pääjaksoon kuuluva luokka. Maapallon tunnettujen hyönteislajien määrä on yli 900 000, mutta arviot kokonaismäärästä vaihtelevat 2 miljoonan ja 30 miljoonan lajin välillä. Muita niveljalkaisia ovat alkuhyönteiset, hämähäkkieläimet, äyriäiset ja tuhatjalkaiset. Hyönteisten tärkeimmät tuntomerkit ovat päästä, keskiruumiista ja takaruumiista koostuva ruumis. Lisäksi ne ovat tunnistettavissa kolmesta jalkaparista, jotka sijaitsevat keskiruumiissa. Hyönteistoukilla voi olla näiden lisäksi useita vale- eli käsnäjalkapareja takaruumiissaan. Useimmilla hyönteislajeilla on aikuisena kaksi siipiparia. 

Hyönteisiä tavataan kaikenlaisissa elinympäristöissä ja ne käyttävät ravinnokseen melkein mitä tahansa: eläviä ja kuolleita kasveja, eläimiä ja sieniä sekä mm. ulosteita, verta ja muita ruumiineritteitä. 

Hyönteisillä muodonvaihdos voi olla olematon (esim. kolmisukashäntäiset), vähittäinen (esim. luteet ja heinäsirkat) tai täydellinen (esim. perhoset ja kovakuoriaiset). Suurin osa hyönteisistä kuuluu lahkoihin, joilla on täydellinen muodonvaihdos. Kuten kaikkien niveljalkaisten, myös hyönteisten on kasvaessaan luotava nahkansa. Toukkavaiheessa tapahtuvien nahanluontikertojen määrä vaihtelee suuresti eri lajien välillä.  

Hyönteisten merkitystä luonnon monimuotoisuudelle ei voine liikaa korostaa. Ne saalistavat muita hyönteisiä ja ovat itse saalista monille muille eliöille, pölyttävät kasveja, muokkaavat maaperää ja kierrättävät ravinteita. Näiden palvelujen merkitys on myös ihmiselle äärimmäisen suuri. Ilman niitä ihmisen elinmahdollisuudet maapallolla heikkenisivät merkittävästi.