Kurkikuiskaaja logo

Kurkikuiskaaja – Tapio Tuomelan kuvia elämästä kurkihoitolassa

Haltian Galleria 30.8.-20.10.2022

Kurjet eivät unohda. Vapauteen palanneet linnut huutavat tervehdyksen tullessaan vierailulle hoitajansa luo.

Kurkikuiskaajaksi kutsuttu Jouko Alhainen on huolehtinut kotitilallaan kymmenistä siipirikoista tai orvoksi jääneistä kurjista, joista osa on voinut palata luontoon. Lentokyvytön ”Kookka” on ollut Joukon hoivissa vuodesta 1993 lähtien.

Kurkikuiskaaja lukee kurkia ja niiden ääniä, eleitä ja ilmeitä kuin avointa kirjaa. Linnut voivat viestittää niin nälkää, pitkästymistä ja turhautumista kuin iloa ja surua. Jouko Alhainen on nähnyt, kuinka kurki voi surra puolisonsa tai poikastensa menetystä viikkokausia.

Kiinnostus luontoon ja luonnonsuojeluun heräsi Joukossa jo lapsena. Ensimmäisen lintutorninsa hän rakensi kotijärven rantaan voidakseen havainnoida lintuja paremmin. Sen jälkeen hän on rakentanut ja suunnitellut lintutorneja ympäri Suomea Hangosta Inariin.

Suomen Kulttuurirahaston Hämeen rahasto on palkinnut Jouko Alhaisen vuonna 2019 hänen elämäntyöstään. Palkinto myönnettiin lintujen suojelusta ja tutkimisesta sekä erityisesti luonnon kunnioittamisesta.

Jokioislainen lehti- ja luontokuvaaja Tapio Tuomela on palkittu useassa Vuoden Luontokuva -kilpailussa. Hän tuntee Jouko Alhaisen vuosikymmenten ajalta ja on ollut mukana lukuisilla yhteisillä linturetkillä.

Haltian Galleriassa nyt nähtävissa olevat Tapio Tuomelan kuvat kertovat kurkihoitolan tapahtumista Humppilassa parin viime vuoden ajalta. Tapio Tuomela on myös ottanut kuvat elokuussa 2022 julkaistuun Kurkikuiskaaja-kirjaan, jonka on kirjoittanut Riitta Saarinen. Kirja on saatavilla myös Haltiasta.

Tule katsomaan!

Näyttelylippu ja ääniopastus 13/8 €
Lipunmyynti ennakkoon verkkokaupastamme

Muistathan, että pääset kaikkiin Haltian näyttelyihin Museokortilla maksutta! Lue lisää Museokortista

Museokortti logo

Kurkikuiskaaja-kirja nyt myös Haltia Shopissa

lue lisää ja tila omasi >>

Kurkikuiskaaja kirja

Tämä sivu luettavissa myös kielillä: EN SE