Lintujen kevät etäopiskeluna

Lintujen laulu-CD

Lähetä oppilaita ulos läheiselle luontoalueelle (oma piha käy myös) kuuntelemaan lintujen ääniä. Anna seuraavat ohjeet:

Valitse rauhallinen paikka, johon menet istumaan hiljaa muutamaksi minuutiksi. Kuuntele ympärillä kuuluvia ääniä ja piirrä äänimaisema paperista leikatulle CD-levylle. Keskelle levyä voit piirtää itsesi ja ympärille kuvailla ääniä. Kuinka monta lintua kuulit? Mitä muita ääniä kuulit? Tehtävä kannattaa tehdä varhain aamulla, ja jos sen toistaa iltapäivällä tai illalla, voit vertailla äänimaisemia samassa paikassa eri aikoihin. Miten äänimaisema erosi aamusta iltaan?

Pihan linnut – lintujen äänet

Anna oppilaille tehtäväksi opetella muutaman linnun laulu, ja kartoittaa oman pihan tai lähimetsän linnusto:

Kuuntele nämä linnunäänet yksi kerrallaan Lintujen-äänet.net-sivustolla ja yritä opetella muistamaan ne. Tämän voi tehdä joko etukäteen sisällä tietokoneen äärellä, tai ottaa älypuhelin mukaan ulos pihalle tai lähimetsään ja kuunnella ne siellä. Kun olet kuunnellut yhden äänen, kuuntele kuuluuko samaa ääntä ympäriltäsi. Kirjoita lista niistä lintujen äänistä, joita kuulit luonnossa.

Linnut voivat olla esimerkiksi (P = löytyvät usein myös puistosta tai pihapiiristä):

Rakenna linnunpesä

Katso kuvia erilaisista linnunpesistä (pdf), tutki niiden materiaaleja ja muotoa. Valitse yksi niistä malliksi, ja yritä rakentaa itse samanlainen pesä ulkona luonnonmateriaaleista. Muista seurata jokamiehenoikeuksia (eli ota vain irtonaisia keppejä ja oksia, älä irrota sammalta tai jäkälää maasta). Linnunpesästä otetaan kuva ja se lähetetään opettajalle.

Lasten lintuviikko

Tutustu Birdlife Suomen Lasten lintuviikko -tapahtumaan ja lähetä oppilaasi linturetkelle. Lasten lintuviikko-sivuilta löytyy hyviä lapsille suunnattuja materiaaleja ja retkivinkkejä.

Lintukaraoke

Laulakaa lintukaraokea! Lintujen karaoke löytyy Suomen luonnon Youtube-kanavalla, ja sen pariin voi vinkata vaikka loppukevennyksenä kokeilemaan omia laulutaitoja perheen kanssa.

Västäräkistä vähäsen, pääskysestä ei päivääkään – Lintujen kevätmuutto

Eurobirdportal kertoo ajantasaiset harrastajien ilmoittamat lintuhavainnot ja kartta-animaation avulla voi katsoa, kuinka linnut vaeltavat Euroopan halki eri vuodenaikoina.

Oppilaille voi antaa tehtäväksi tutkia portaalista eri lintujen lähtemistä ja saapumista Suomeen, esimerkiksi näin:

Mene Eurobirdportaliin, valitse kaksi lintulajia (esim. haarapääsky ja västäräkki) ja seuraa niiden kulkua animaation avulla. Mihin aikaan keväällä eri lajit saapuvat Suomeen? Mihin aikaan niitä ei ole lähes laisinkaan Euroopan alueella? Onko laji jo saapunut muutolta Suomeen tänä vuonna?