Olemme koonneet vinkkejä siitä, mitä hauskoja juttuja opastustemme aihepiireistä voi tehdä koululaisryhmän kanssa, tai vaikka yksin. Vinkit on järjestetty sivulle nuorimmasta kohderyhmästä alkaen. Opastuksen nimen perässä on ikäryhmä, jolle alkuperäinen opastus ja tämän listan vinkit on suunnattu. Soveltamalla tehtävät sopivat muunkin ikäisille! Melkein kaikki puuhat on suunniteltu ulkona pihalla tai luonnossa toteutettaviksi. Varhaiskasvatusikäisten aktiviteetit on suunniteltu toteutettavaksi aikuisen seurassa.
Taidetta luonnossa
Varhaiskasvatus
Värimaailma
Kerää kotoa mahdollisimman eri värisiä pieniä esineitä ainakin 10 kpl. Voit käyttää esimerkiksi erivärisiä tusseja tai puuvärejä, mutta myös kodin muita pikkuesineitä, joita saa ottaa mukaan ulos. Ulkona etsi vastaava väri luonnonasioista kuten kasveista, kivistä ja muusta maaperästä.
Luonnon taideteokset
Askartele kotona pahvista noin A5 -kokoinen kehys. Asettele se ulkona niin, että saat kehystettyä sen sisään hienon 1. Maisemakuvan 2. Lähikuvan 3. Asetelman
Oma taideteos
Kerää irtonaisia asioita maasta ja ympäristöstä ja kokoa niistä oma taideteos. Muista, että sammalta tai jäkälää ei saa repiä irti eikä oksia tai muita kasveja katkoa! Voit ottaa teoksesta muistoksi valokuvan, mutta palauta sitten asiat paikoilleen luontoon.
Leevi Liito-orava
Varhaiskasvatus
Lataa Liito-orava LIFE -hankkeessa tuotettu Liito-oravan elämää metsässä -tehtäväpaketti (PDF) >
Miten pieni on vastasyntynyt liito-oravan poikanen?
Pyydä aikuista antamaan sinulle 2 sokeripalaa ja pidä niitä kädelläsi. Minkä verran sokeripalat painavat? Ovatko ne kevyitä vai painavia? Kun liito-oravan poikanen syntyy pesään, se painaa saman verran kuin kaksi sokeripalaa eli noin 5 grammaa. Jos sinulla on käytössä vaaka, voit vielä punnita sokeripalat. Aikuinen liito-orava painaa yli 100 grammaa: uros enimmillään 158 grammaa ja naaras 189 grammaa. Kaksi sokeripalaa painaa 5 grammaa. Miten monta sokeripalaa on 100 grammaa? Pyydä tarvittaessa laskemiseen aikuisen apua.
Liito-oravakävely
Jos sinulla on kotona käsipeili, ota se mukaan metsään. Valitse metsässä turvallinen kohta, jossa voit kävellä vähän matkaa varovaisesti eteenpäin katsomatta maahan. Pyydä tarvittaessa aikuinen ohjaamaan kävelyäsi. Laita peili silmiesi alle, nenän päälle, siten että kun katsot alaspäin silmillä, näet peilistä puiden latvat ja taivaan. Kävele tällä tavoin eteenpäin. Kuvittele liikkuvasi puiden oksilla ja puusta toiseen aivan kuten liito-orava. Vinkki! Jos ei peiliä ole, voit hyödyntää tehtävässä älypuhelimen kameraa selfie-tilassa. Ole varovainen, ettei puhelin putoa!
Kuinka kauas liito-orava voi liitää?
Liito-orava voi liitää puusta toiseen jopa 80 m matkan! Yksi loikka-askel on noin 1 metrin pituinen. Mene ulos paikkaan, jossa pystyt kulkemaan turvallisesti suoraan samaan suuntaan. Voit myös kiertää ympyrää omalla pihalla ja mitata kuinka monta loikkakierrosta pihan ympäri olisi liito-oravan pisin liito. Kuinka pitkä matka on 80 loikka-askelta? Pyydä tarvittaessa laskemiseen aikuisen apua.
Eläinten olympialaiset
Alkuopetus
Kaikki tehtävät tehdään ulkona sopivassa paikassa. Keskustele aikuisen kanssa, mihin voit mennä tai lähtekää yhdessä ulos tekemään tehtäviä. Tarvitset mahdollisesti villalankaa, sakset sekä vadin tai ämpärin. Lue läpi tehtävä tai tehtävät ennen ulos lähtöä.
Kärpäsenä verkossa
Tutki hämähäkin seittiä kuvasta tai luonnossa. Pujottaudu sitten tiheästä risukosta läpi niin kuin se olisi hämähäkin seitti ja sinä kärpänen. Risukon sijaan voit virittää villalangasta hämähäkin seittiä muistuttavan sokkelon kahden puun väliin. Muista kerätä lanka huolellisesti pois luonnosta, kun olet päässyt läpi!
Oravan talvivaraston täyttäminen
Ota metsään mukaan rasia / ämpäri. Etsi muutamia käpyjä. Koita saada kävyt heittämällä astiaan yhä kauempaa ja kauempaa. Kuinka monta käpyä sait osumaan astiaan yhden / kolmen / viiden askeleen päästä?
Ilveksen loikka
Ilves voi loikata yhdellä hypyllä jopa 7 m. Kokeile, miten pärjäät ilvekselle. Piirrä maahan viiva, jolta ponnistat (saa ottaa vauhtia). Mittaa sitten matka, jonka hyppäsit. Yksi jättiläisaskel on noin metrin. Jos et päässyt ilveksen loikan mittoihin, olitko ennemminkin kuin: 4 m / rusakko 3,5 m / metsäpeura 3 m / susi, hirvi 2,5 m / metsäkauris 2 m / karhu 1,5 m / villisika 1 m / näätä, ahma, kärppä 80 cm / orava 70 cm / lumikko 50 cm / metso 40 cm / liito-orava 30 cm / piisami 20 cm / myyrä
Juoksutyylit
Laita ylimääräiset tavarat pois kädestä ja tieltä. Yritä edetä muutama metri eri eläinten tyylillä. Miten matkisit 1. karhua, 2. metsäjänistä, 3. sammakkoa, 4. käärmettä, 5. hyttystä, 6. merikotkaa, 7. kettua liikkeessä?
Eläinten arkkitehtuuria
3.–4. luokka
Rakentelu
Rakenna legoista / muovailuvahasta / tulitikuista / pelikorteista / ulkona luonnonmateriaaleista joku rakennus. Mieti kenelle rakennus on tehty. Onko se normaalikokoinen vai pienoismalli? Mihin rakennusta käytetään? Ota kuva ja lähetä opettajalle.
Valon merkitys
Mene pimeään huoneeseen esimerkiksi vessaan taskulampun kanssa. Älä laita valoja päälle. Miltä tuntuu olla ihan pimeässä? Paina mieleen. Laita sitten taskulamppu päälle, sitten kattovalot. Miten mieli muuttuu? Miksi pimeässä ja valoisammassa tuntui erilaiselta? Kirjoita tuntemukset paperille. Mieti, minkä eläimen pesässä on valoisaa? Minkä eläimen pesässä on pimeää? Kirjoita vähintään yksi esimerkki molemmista. Miten arvelet, että esimerkiksi pöllö tai lepakko pärjäävät ja pystyvät saalistamaan pimeässä? Kirjoita ajatuksesi paperille. Voit myös piirtää jonkun yöeläimen kuvitukseksi.
Eläimet rakentajana
Tehtävä tehdään ulkona. Varmista aikuisen kanssa, missä tehtävä kannattaa tehdä. Muista, että tehtävää tehdessä ei saa häiritä eläimiä! Ota kuva mahdollisimman monesta eläimen rakentamasta asiasta (esim. hämähäkin seitti, muurahaiskeko, linnunpesä, hyönteisen kotelo, vanha ampiaispesä…). Montako löysit? Vastaa jokaisesta löytämästäsi rakennelmasta paperille: 1. Minkä löysit? 2. Mistä materiaalista se oli tehty? 3. Mihin eläin rakennelmaansa käyttää?
Mennään metsään
3.–5. luokka
Peukaloisen luontopolku
Tarvitset mukaan: Legohahmon (jos sellainen löytyy), metrin mittainen naru tai lanka (mittaa valmiiksi kotona) sekä muutama hammastikku. Suurennuslasista ja / tai luupista voi olla myös hyötyä. Jos kotona ei ole hammastikkuja, etsi muutama pieni tikku paikan päältä. Puhu tehtävästä ensin aikuisen kanssa. Mene sitten lähimetsään tai muualle läheiselle luontoalueelle (oma piha, pellonreuna, kallio, ranta). Suunnittele kivan näköiseen paikkaan metrin pituinen miniatyyriluontopolku peukalon kokoiselle mielikuvitushahmolle. Etsi mahdollisimman monipuolinen alue ja asettele polkunaru haluamallasi tavalla. Tutki mitä löytyy polun varrelta ja merkkaa erityisen hienot tai tärkeät luontokohteet tikuilla. Voit käyttää tutkimiseen suurennuslasia tai luuppia, jos sinulla on sellainen. Kirjoita muistiin luontopolun eri kohteet tai ota niistä valokuvia. Kerää lopuksi luonnosta pois naru ja tikut sekä muut rakennelmasi. Piirrä sisälle tullessasi luontopolun karttaesite, jossa kerrot polun varrella olevasta luonnosta, lajeista ja maisemista. Lähetä kuva luontopolusta ja piirtämästäsi karttaesitteestä opettajalle.
Luonnon äänet-CD
Tehtävä tehdään ulkona läheisellä luontoalueella (oma piha tai parveke käy myös). Leikkaa kotona paperista pyöreä levy, kuten äänilevy. Ota mukaan levy ja kynä sekä kirjoitusalusta, jos tarvitset. Mene sitten ulos ja valitse mahdollisuuksien mukaan rauhallinen paikka. Istu aivan hiljaa muutama minuutti. Kuuntele ympärillä olevia ääniä. Piirrä sitten äänimaisema paperista leikatulle CD:lle. Piirrä keskelle levyä itsesi ja kuvaile ympärille ääniä. Kuinka monta lintua kuulit? Mitä muita ääniä kuulit? Tehtävä kannattaa tehdä varhain aamulla ja toistaa iltapäivällä tai illalla. Näin voi vertailla äänimaisemia samassa paikassa eri aikoihin. Miten äänimaisema erosi aamusta iltaan?
Skutsi kutsuu
6.–9. lk
Lahopuu on täynnä elämää
Ota mukaan vihko ja kynä ja mene lähimetsään. Etsi metsästä lahopuu, eli pystyyn kuollut puu tai jo maahan kaatunut kuollut puu. Ota se tutkimuskohteeksi. Löydätkö rungosta tikan tekemiä koloja? Onko kaarna jo irronnut? Löydätkö paljaassa rungossa kaarnakuoriaisen jälkiä? Löydätkö hyönteisiä tai muita pieneliöitä? Löydätkö kääpiä, eli puussa kasvavia sieniä? Kasvaako puussa jäkäliä tai sammalia? Ota kuvia löydöksistä ja kirjoita muistiin lista, mitä kaikkea elämää löysit lahopuusta. Huomasitko, että vaikka puu on kuollut, se on täynnä elämää?
Metsien käyttö
Mene läheiseen metsään ja kulje siellä pieni lenkki. Mieti kulkiessasi, mitä kaikkea ihminen saa metsästä. Kirjaa kotona tai lenkin lopuksi metsässä ylös niin monta asiaa kuin tuli mieleen. Haluttaessa luokka voi koota vastaukset yhteen Flingassa tai yhteisessä video-opetuksessa.
Pihan monimuotoisuus
Tee WWF Suomen helppo pihan monimuotoisuusselvitys mobiilisti: Kännykällä tai tabletilla pihassa toteutettava tehtävä, jossa oppilas tutkii pihan ominaisuuksia monimuotoisuuden näkökulmasta eli kuinka laajalle kirjoille lajeja piha voi tarjota elinympäristön. Typeform-kyselyn muodossa oleva yksinkertainen testi sisältää seitsemän kysymystä ja tarjoaa lopuksi karkean arvion pihasta: xx/40 pistettä sekä sanallinen arvio. Lataa monimuotoisuusselvitys WWF:n verkkosivulta >
Lintujen ääni-CD
Lähetä oppilaat ulos läheiselle luontoalueelle (oma piha tai parveke käy myös). Leikkaa kotona paperista pyöreä levy, kuten äänilevy. Ota levy ja kynä sekä kirjoitusalusta, jos tarvitset. Mene sitten ulos ja valitse mahdollisuuksien mukaan rauhallinen paikka. Istu aivan hiljaa muutama minuutti. Kuuntele ympärillä olevia ääniä. Piirrä sitten äänimaisema paperista leikatulle CD:lle. Piirrä keskelle levyä itsesi ja kuvaile ympärille ääniä. Kuinka monta lintua kuulit? Mitä muita ääniä kuulit? Tehtävä kannattaa tehdä aamulla ja toistaa illalla. Näin voi vertailla äänimaisemia samassa paikassa eri aikoihin. Miten äänimaisema erosi aamusta iltaan?
Suomen luonto
Yläkoulu – toisen asteen opiskelijat
Mitä tykkään tehdä ulkona luonnossa? Mikä luonnossa on kivaa?
Kokoa oppilaiden kanssa mind map esimerkiksi Flingaan (flinga.fi). Pyydä jokaista oppilasta kirjoittamaan 1-5 asiaa, joita hän tykkää tehdä luonnossa (esim. uida, poimia mustikoita, katsella lintuja, rauhoittua, kuntoilla…). Flinga toimii niin, että opettaja luo session, johon oppilaat liittyvät omalla laitteella. Kannattaa pyytää kirjoittamaan vain yksi asia yhteen kommenttikenttään. Jos joku on jo ehtinyt kirjoittaa saman asian, mistä itsekin tykkää, voi myös käydä tykkäämässä toisen kommentista (painamalla sydänsymbolia) sen sijaan, että kirjoittaa oman. Opettaja pystyy järjestämään ja tarvittaessa poistamaan kommentteja. Käykää yhdessä läpi kaikki kirjatut asiat. Samalla voitte puhua jokamiehenoikeuksista ja miettiä miten toimitaan metsässä vahingoittamatta luontoa. Tarvittaessa käsittele esiin nousseet selkeästi kielletyt tai luvanvaraiset asiat. Jokamiehenoikeuksista löytyy lisää tietoa mm. Metsähallitus: luontoon.fi/jokamiehenoikeudet ja -velvollisuudet >
Keväisen lähimetsän/puiston havainnointi
Lähetä oppilaasi lähellä olevaan metsään tai puistoon. Oma piha käy, jos ei halua tai voi lähteä pidemmälle. Anna seuraavat ohjeet: Mitä tässä metsässä/puistossa/pihalla on meneillään? Havainnoi luonnonympäristöä hiljaa 10 minuutin ajan. Kirjoita tai kuvaa yksi mielenkiintoinen kevääseen liittyvä havainto. Lähetä se viestinä opettajalle saman tien. Vaihtoehtoisesti oppilaat voivat myös tässä tehtävässä laittaa havainnot esim. Flingaan tai Padlet-nimiseen alustaan. Opettaja kokoaa havainnoista taulukon, jossa jäsentelee havainnot eri kategorioihin, esim. sääilmiöt, linnut, kukat, puut, ötökät jne. Tämän voi tehdä myös yhdessä oppilaiden kanssa videochatissa. Keskustellaan yhdessä keväisistä muutoksista luonnossa. Jatkotehtävänä pyydä jokaista oppilasta valitsemaan yksi keväinen asia, josta hän haluaisi oppia lisää. Oppilaat voivat palata ulos tutkimaan aihetta lisää ja lisäksi etsiä tietoa verkosta. Miksi kyseinen asia tapahtuu keväällä?
Puuhaastattelu
Etsi lähistöltäsi mukavan tuntuinen puu. Katsele ylös latvuksiin ja tutki puun runkoa ja sen kasvupaikkaa. • Millaiset lehdet, silmut tai neulaset puulla on? Mitä muita tuntomerkkejä puusta löytyy (mm. kaarna, korkeus, oksisto)? • Mitä lajeja puun rungolla ja sen latvassa elää? • Mitä muita lajeja puun lähellä elää? • Minkälainen kasvupaikka puulla on? Onko se märkä vai kuiva? Minkälaista maa on (esim. kiveä, multaa, pehmeää, kovaa…)? • Mistä luulet tai tiedät puun saavan ravintoa ja energiaa? • Selvitä puulaji etsimällä tietoa esim. Suomen metsäyhdistyksen Betulasta Pinukseen -materiaalista Kuvittele, että puusi osaa puhua! Mitä se vastaisi seuraaviin kysymyksiin, kirjoita: • Mikä on nimesi? • Mikä on ulkonäössäsi hienointa? • Kuinka vanha olet? • Mitkä metsän lajit ovat parhaita kavereitasi? • Mistä saat ravintoa kasvamiseen ja elämiseen? • Keksi itse lisää kysymyksiä! Kirjoita haastattelu ja ota hienoja kuvia puusta eri näkökulmista. Tee tietokoneella haastattelusta ja kuvista artikkeli.
Tee metsäsuhdetesti!
Jokaisella suomalaisella on suhde metsään. Kantar TNS selvitti vuonna 2018 suomalaisten metsään liittyviä tunnetiloja. Selvityksen mukaan 83 prosentille suomalaisista metsä on melko tai erittäin tärkeä. Selvityksessä tunnistettiin kuusi metsään liittyvää tunnetyyppiä. Tunnetilojen kirjo kuvaa ihmisten tapoja suhtautua metsään ja avaa näkemyksiä siihen, mitä kaikkea metsä voi yksilölle merkitä ja tarjota. Jokaisella meistä on yhtä aikaa ja eri elämänvaiheissa erilaisia tapoja olla suhteessa metsän kanssa. Jokaisessa meistä asuu enemmän tai vähemmän kaikkia kuutta tunnetyyppiä. Kaikkien metsäsuhteissa on yhteisiä elementtejä kuten halu toimia luonnon hyväksi. Suomalaiset kokevat, että metsä poistaa stressiä ja siellä saa olla oma itsensä. Erojakin metsäsuhteistamme löytyy. Kokeile pikatestillä millainen on sinun metsäsuhteesi! Tunnistatko testin sinulle antamat päällimmäiset tunnetyypit metsäsuhteessasi? Testin on laatinut Suomen metsäyhdistys. Lataa Suomen metsäyhdistyksen metsäsuhdetesti >
Tulevaisuutta tekemässä
Yläkoulu – toinen aste
Hyvä maailma
Mene nättiin paikkaan ulkona, sellaiseen, jossa tykkäät olla. Ota mukaan kynä ja paperia. Rauhoitu ja katso maisemaa hetki. Kirjoita sitten paperille, millainen on hyvä tulevaisuus. Kuvittele kirkkaasti mieleesi se maailma, jossa on hyvä elää ja kuvaile se paperille muutamin lausein. Valitse sitten yksi aihealue (esim. ruoka, liikkuminen, opiskelu, energiantuotanto, talous jne.). Miten tämä on hoidettu tai tapahtuu kuvittelemassasi hyvässä tulevaisuudessa? Mieti sitten, mitä nykytilanteesta tarvitsisi muuttaa, jotta valitsemasi aihe toteutuisi haluamallasi tavalla. Kirjoita ylös tarvittavat muutokset. Mieti, onko nykymaailmassa / omassa elämässäsi jo olemassa jotain, mikä on niin hyvää, että sen soisi jatkuvan myös täydellisessä maailmassa? Kirjaa ylös.