Tiedotetta päivitetty 27.01.2022

Luonnon hyvinvointivaikutukset esillä Haltian Lataa aivosi luonnossa -näyttelyssä aina 30.10.2022 saakka

Luonto hoitaa meitä ihmisiä tutkitusti monin tavoin; aistimme kohentuvat, verenpaine laskee, aivot voivat paremmin, vastustuskykymme voimistuu ja jo pelkkä metsäilman hengittäminen edistää terveyttämme. Haltian uusi näyttely ”Lataa aivosi luonnossa” vie polulle luonnon hyvinvointivaikutusten ääreen.

Vappuna 2021 Suomen luonto- ja retkeilykeskus Haltiaan avattu Lataa aivosi luonnossa -näyttely tutustuttaa luonnon terveysvaikutuksiin ja antaa ideoita niistä nauttimiseen aiempaa tietoisemmin. Näyttelykokonaisuus on toteutettu yhdessä Aivoliiton ja Folkhälsanin kanssa.

”Haltian vuoden 2021 ja 2022 teema on luonnon hyvinvointivaikutukset”, kertoo Haltian johtaja Tom Selänniemi.

Näyttelykokonaisuus on luotu moniaistilliseksi kokemukseksi. Näyttelyssä virittyvät niin ääni, kuulo, tunto kuin hajuaistikin. Näyttelypolulla päästään muun muassa sienestämään, tutustumaan omaan mielenmaisemaa, aistimaan luonnon tuoksuja, lähtemään oikealle luontopolulle sekä kaiken tämän kautta ymmärtämään, miten kokonaisvaltaisesti luonto meitä oikeastaan helliikään.

Osallistavien osioiden kautta välittyy tietoa siitä, miten luonto vaikuttaa ihmisiin. Näyttely antaa tiedon lisäksi vinkkejä ja inspiraatiota siihen, kuinka jokainen meistä voi esimerkiksi aktivoida aistejaan luonnossa aiempaa tiedostavammin.

”Aivot kannattaa altistaa säännöllisesti luonnolle, sillä sen myönteiset terveysvaikutukset on mahdollista kerätä helposti. Parikymmentä minuuttia metsässä laskee verenpainetta ja jo viisi minuuttia riittää kohottamaan mielialaa”, toteaa Aivoliiton yhteisömanageri Sanna Reuna.

Kierroksen päätteeksi voi Haltian ulko-ovelta suunnata suoraan läheiselle Maahisenkierroksen luontopolulle (2 km) mietiskelemään näyttelyn antia ja siellä saatuja tietoja sekä vinkkejä. Kesällä 2021 avattu luontopolku kulkee Nuuksion järviylängön komeassa maastossa kauniin, kallioisen vanhan metsän keskellä. Kyseessä on esteetön reitti, joka on kuljettavissa myös lastenrattaiden sekä pyörätuolin kanssa. Reitti huipentuu esteettömälle näköalalavalle, josta on kauaskantoinen näkymä Nuuksion Pitkäjärvelle.

”Folkhälsan haluaa panostaa terveyttä edistäviin ympäristöihin”, kertoo Folkhälsanin hallintojohtaja Niklas Talling. ”Haluamme myös vahvistaa yhteistyötämme muiden toimijoiden kanssa, joten olemme erittäin iloisia voidessamme olla osana toteuttamassa Lataa aivosi luonnossa -näyttelyä.”

Suuren suosion saanut Lataa aivosi luonnossa -näyttely on avoinna 30.10.2022 asti. Haltian näyttelyiden lisäksi talosta löytyy asiakaspalvelu, retkineuvonta, varustevuokraus ja luontomyymälä sekä Ravintola Haltia. Haltian lähiluontopoluilta on yhteys Nuuksion kansallispuiston poluille.

Tutustu lisää näyttelyyn: https://haltia.com/portfolio-item/lataa-aivosi-luonnossa/

Tutustu Haltiaan: https://haltia.com/

Lisätietoja: 

Suomen luontokeskus Haltia, markkinointipäällikkö Katja Määttä, puh. 040 753 7476, katja.maatta@metsa.fi

Aivoliitto, yhteisömanageri Sanna Reuna, puh. 050 362 3217, sanna.reuna@aivoliitto.fi

Folkhälsan, Mikaela Wiik, puh. 044 788 1062, mikaela.wiik@folkhalsan.fi