Tiedote 10.5.2022

Suomen luontokeskus Haltian kahdessa uudessa näyttelyssä tarkastellaan vieraslajien, kuten supikoiran ja minkin, elämää ja roolia luonnossa erilaisista näkökulmista.

Suomen luontokeskus Haltiassa on nyt nähtävillä kaksi uutta näyttelyä, joiden keskiössä ovat vieraslajit. Vieraslajiksi nimitetään lajia, joka on levinnyt uudelle alueelle ihmisen tahallisella tai tahattomalla avustuksella. Haitallisia vieraslajit ovat silloin, kun ne syrjäyttäessään muita lajeja uhkaavat luonnon monimuotoisuutta tai siihen liittyviä ekosysteemipalveluita.

”Vieraat” on näyttely, jossa tiede ja taide kohtaavat. Haltian Galleriassa esillä olevien teosten keskiössä ovat vieraspedot, kuten supikoira. Näyttely liittyy Helsingin yliopiston tutkimushankkeeseen Vieraspedot luonnossamme: vuorovaikutukset luontaisten lajien ja ihmisen kanssa. Kuvataiteilijat Heli Mäkinen ja Tiina Poutanen ovat tehneet näyttelyn teokset yhteistyössä hankkeen tutkijoiden kanssa.

Haltian porrasgalleriassa on esillä luonnonkuvaaja Annika S. Lindblomin valokuvanäyttely ”Vaaralliseksi leimattu muukalainen”, joka kertoo supikoirien elämästä. Luonnonvalokuvaajaksi vuonna 2018 valmistunut Lindblom valokuvasi opinnäytetyönään supikoiria parin vuoden ajan piilokojustaan käsin.

Molemmissa näyttelyissä pohditaan vieraslajien ympärillä käytävää yhteiskunnallista keskustelua ja vieraslajien roolia luonnossa erilaisista näkökulmista.

”Esittelemme Suomen luontoa ja haluamme herättää ajatuksia ja keskustelua ajankohtaisista luontoon liittyvistä asioista niin näyttelyidemme kuin tapahtumiemme kautta”, kertoo Haltian markkinointipäällikkö Katja Määttä.

Molemmat näyttelyt ovat esillä Haltiassa 5.6.2022 saakka. Sisäänpääsy Haltian näyttelylipun hinnalla.

Lisätiedot: Petri Ryöppy, näyttelypäällikkö, petri.ryoppy(at)metsa.fi

Lue lisää Haltian vieraslaji näyttelyistä >>

Tämä sivu luettavissa myös kielillä: SE

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa