Suomen museoliiton järjestämä Vuoden museokauppa 2021 -finalistit on valittu. Vuoden museokauppa palkitaan toukokuussa ensimmäistä kertaa. Kahdenkymmenen hakijan joukosta finaaliin on valittu Suomen luontokeskus Haltian luontomyymälä Haltia Shop sekä Design Shop, Museokauppa Parppeinpuoti ja Porin taidemuseon kauppa. 

Haastattelimme Haltia Shopin myymälästä vastaava Mari Valtosta, joka iloitsee finaalipaikasta seuraavanlaisesti:

Mitä finaalipaikan saavuttaminen Haltia Shopille merkitsee, miltä se tuntuu? Tunnustus tuntuu tosi mukavalta, sillä myymälä on ollut alusta asti osa Haltiaa ja nyt viimeisen vuoden aikana sitä on kehitetty erityisesti verkkokaupan osalta.

Mitä mieltä olit arviointiraadin kommenteista? On mukava kuulla, että muutkin pitävät myymälämme siirtoa aulatiloihin onnistuneena ratkaisuna, samoin on hienoa, että panostuksemme viestintään erityisesti kuvauksen osalta näkyvät tyylikkyytenä.

Miten HaltiaShop vertautuu muihin kilpailun finalisteihin? Vertailu toisiin museokauppihoin on hieman hankalaa, mutta mielestäni on hienoa, että kotimaisuus ja vastuullisuus vaikuttaa olevan muillakin finalisteilla tärkeitä arvoja. Muutoin luonto on hyvin vahva teema myymälässämme, mikä tekee Haltiasta omanlaisensa myymälän finalistien joukossa.

Mikä HaltiaShopissa on parasta? Varmaankin se, että meillä on oikeasti hyödyllisiä tuotteita retkeilijöille ja luontoihmisille, ja onhan myymälämme arkkitehtonisesti ja maisemallisessa hienossa ympäristössä!

Vuoden museokauppa kilpailuun osallistutaan hakemusten perusteella. Museokaupat selvittivät hakemuksissaan, minkälaisilla toimenpiteillä viimeisen kolmen vuoden taloudellinen tulos on saatu aikaan.

Finalisteja valittaessa huomioitiin kokonaisuus, tekemisen ammattimaisuus ja kaupallisuus. Kohteita arvioitiin niiden omaa suoriutumista vasten. Vuoden museokauppa -kilpailussa arviointi tehdään hakemusten ja kuvaliitteiden perusteella, eikä museokaupoissa vierailla paikan päällä, kuten Vuoden museo -kilpailussa. Voittaja julkistetaan juhlavasti Valtakunnallisten museopäivien yhteydessä järjestettävässä Museopalkintogaalassa Turussa 27. toukokuuta 2021.

Vuoden museokauppa -finalisti logo