Jaakko Kilpiäinen: Tutkimusasema-näyttely

Haltian Galleria 10.1.-2.4.2023

Tutkimusasema on valokuvaaja Jaakko Kilpiäisen viisiosainen valokuvataiteellinen kokoelma, jossa käsittellään eri tavoin ihmisen suhdetta luontoon. 

Tutkimusasema-näyttelyssä valokuvaaja tekee arkisia havaintoja luonnosta. Jaakko Kilpiäinen haluaa oppia havainnoimaan ja tutkimaan omaa suhdettaan luontoon ja sen ilmentymiin. Hän ei niinkään julista oikeaa tai väärää tapaa toteuttaa sitä. 

Biofilia

Biofilia on kokoelma Jaakko Kilpiäisen biologi-vanhempien 1960-luvulla alunperin tutkimuskäyttöön kuvaamista mustavalkoisista valokuvista. Merkilliset oliot, hyönteisten ja kasvien yksityiskohdat näyttäytyvät abstrakteina muotoina ja pintoina ja  osin tunnistamattomina palasina luonnosta. Jaakko Kilpiäiselle ne ovat osa lapsen muistia ja mielikuvitusmaailmaa. Käsitykseni luonnosta on osaltaan syntynyt näiden kuvien myötä. Hän ymmärsi jo lapsena, että luonto tarkoittaa muutakin, kuin pörröisiä nisäkkäitä luontoelokuvien kertomuksissa. 

Musta laatikko

Jaakko Kilpiäinen oli lapsena pieni luonnontutkija. Hänen luontokokoelma, jota on säilytetty mustassa arkistolaatikossa sisälsi ainakin lehtopöllön oksennuspallon, muurahaisen munia, kuivuneen kalalokin jalan sekä jäkäläkokoelman. Valokuvaaja rakentaa uudelleen lapsuuden luontokokoelmaansa valokuvaamalla. Musta laatikko käsittelee luonnon kiertokulun, kaiken katoamisen sekä elämän ja kuoleman teemoja. 

Vaeltajat

Vaeltajat on kuvasarja jääkauden mielivaltaisesti maisemaan asettelemista isoista kivistä, joita kutsutaan siirtolohkareiksi. Ihmisen historiassa lohkareista on aikojen saatossa tullut maamerkkejä, kohtauspaikkoja, muinaisia uhrikiviä ja yleisesti kiinnostavia matkailunähtävyyksiä. 

Rupilisko

Rupilisko (Triturus cristatus) on erityisen harvinainen salamanterilaji, joka elää itäsuomalaisissa metsissä pienissä lammissa kaukana kaikesta. 

Rupiliskosta on tullut tutkija Ville Vuorion ansiosta eräänlainen julkinen eläin Pohjois-Karjalassa. Rupilisko on esimerkiksi Joensuun kaupungin nimikkoeläin. Ilmastonmuutos uhkaa myös Rupiliskoa. Suojelutyö on kuitenkin ollut palkitsevaa ja kanta on saatu vakiinnutettua. 

Stenkappan

Kuvasarja Porvoon Gäddragissa sijaitsevasta Stenkappan- luodosta, jonka merimetso-kolonia valtasi vuonna 2019. Luodon ikivanhat männyt kuolivat yhden vuoden aikana ja Stenkappan muuttui valkoiseksi aavesaareksi. Luonto toimii niinkuin parhaaksi näkee. Merimetso on suden ohella varmaankin Suomen poliittisin eläinlaji. 

 

Tule katsomaan!

Näyttelylippu ja ääniopastus 13/8 €
Museokortilla ja alle 7-vuotiaat maksutta
Lipunmyynti ennakkoon verkkokaupastamme

Museokortti logo

Valokuvaaja Jaakko Kilpiäinen 

“Kahden opettajan ja biologin jälkeläisenä sisälleni on jäänyt pieni tutkija ja jonkinlainen valistaja. Olen toiminut monenlaisissa valokuva ja elokuvataiteen hankkeissa. Mieleeni on jäänyt erityisesti Kansankodin kuokkavieraat TV-sarjan käsikirjoittaminen ja ohjaaminen. Sarjan tekeminen avasi kokonaan uuden näkökulman katsoa suomalaista lähihistoriaa. Desk Top Publishing, pulpetinkansien kaiverruksia ja piirroksia esittelevässä valokuvasarjassa tutkin eräänlaista kollektiivista arjen taidetta. Parhaillaan olen mukana työryhmässä, joka tutkii ja valmistaa lasinegatiiveja MÖRK-pimiössä. Signe Bee– ryhmämme tarkoitus on kuvata muuttuvaa kaupunkia 100 vuotta vanhalla valokuvamenetelmällä. Tutkimusasema näyttelyni on hankkeistani henkilökohtaisin. Kiinnostus luontoon ja luonnonsuojeluun on minulle tärkeä kiinnostuksen kohde ja myös elämäntapa.”