Kesäkuun Retkilauantai 3.6.2023

Ötökkäjuhlat tiedossa!

Ötökät ovat ystäviämme! Ota koko perhe matkaan ja tulkaa 3. kesäkuuta Haltiaan nauttimaan alkukesän huumaa elävästä luonnosta ja ötököiden mahtavasta maailmasta. Päivän ohjelmassa on muun muassa opastettu ötökkäretki, mahdollisuus tutustua Haltian mehiläisiin sekä hyönteis- ja hunaja-tastingit!

Retkilauantai järjestetään Suomen luontokeskus Haltiassa joka kuukauden ensimmäisenä lauantaina. Retkilauantaisin Haltian palvelut ovat avoinna klo 21 saakka, sauna lämpiää ja näyttelyihin on maksuton sisäänpääsy klo 15 alkaen.

Haltian palvelut avoinna Retkilauantaina klo 10–21!

Päivän ohjelma:

10–21: Microsculpture-näyttely ja Ötökkäleipomo
11:00 & 12:00 Ohjatut lähdöt Koppisradalle
13–14: Surinaa ja pörinää -ötökkäretki lapsiperheille
13-16 Pullakahvio avoinna tapahtumakentällä
14:30–15:30: Hunaja-tasting ja mehiläistreffit Haltian katolla
15-21 avoimet ovet Haltian kaikkiin näyttelyihin
15-18 Susanna Alava paikanpäällä Luonnon Valo -näyttelyssä Galleriassa
16–17 Hyönteistasting

Retkisaunat:
Klo 15–16 Miesten retkisaunavuoro
Klo 16–17 Naisten retkisaunavuoro

Retkilauantain 3.6.2023 ohjelmassa:

Surinaa ja pörinää – ötökkäretki lapsiperheille

Kello 13–14, ilmoittautuminen Haltian infoon ennen retkeä

Lähtekää yhdessä perheen kanssa tutustumaan Nuuksion ötököihin! Oppaan johdolla ötököiden maailmaan on hauska ja huoleton sukeltaa. Kuka kaunis koppis mönkii polulla, entä mikä keltainen perhonen lepattaa metsässä? Millaista on eri hyönteisten elämä tähän aikaan vuodesta Suomen luonnossa?

Retki kestää noin tunnin. Ilmoittautukaa mukaan Haltian infossa ennen retkeä. Tervetuloa!

Maksuton.

Hunaja-tasting ja mehiläistreffit Haltian katolla

Klo 14.30–15.30

Tiesitkö, että Haltian katolla on mehiläispesiä, joita Haltian omat työntekijät huoltavat? Nouse kanssamme Haltian torniin ja näe pesät omin silmin. Kuulet millaista mehiläiden elämä on ja miten pesiä huolletaan kesän mittaan niin, että mehiläiset pysyvät tyytyväisinä. Miksihän kummassa pesiin tuprutellaan joskus savua?

Haltian mehiläiset loihtivat erinomaista hunajaa Nuuksion luonnon kukista, kuten ihanan tuoksuisista kanervista. Haltia-hunajaa voit ostaa kotiin Haltia Shopista, ja jos tulet kanssamme mehiläisiä katsomaan, pääset ainakin maistamaan sitä!

Osallistu hyönteistastingiin!

Kello 16–17

Hyönteiskokki Topi Kairenius johdattaa kokeilunhaluiset herkuttelijat uusien ja ekologisten raaka-aineiden äärelle. Mikä on hyönteistalouden tila länsimaissa, ja millaisia höntiäisiä Suomen luonto voi lautasillemme tarjota? Näihin kysymyksiin saat vastauksen maistiaisineen Retkilauantaissa klo 16–17.

Kairenius on hyönteiskokki ja pienpanimoyrittäjä. Hän on tehnyt hyönteisravintoa tunnetuksi vuodesta 2012 alkaen sekä luennoimalla että järjestämällä tapahtumia Suomessa ja kansainvälisesti.

Hinta 12 €/hlö.

Microsculpture-näyttely

Avoimet ovet Haltian kaikkiin näyttelyihin klo 15 alkaen

Astu sisälle Haltian näyttelysaliin ja näe hyönteiset mikroskooppisella tarkkuudella – voi pojat miten upeita yksityiskohtia niissä onkaan! Brittiläisen valokuvaaja Levon Bissin kuvat tuovat ötökät kokonaan uuteen valoon. Vain muutaman millimetrinkin pituiset hyönteiset on vedostettu kolme metriä korkeiksi kuviksi. Jokainen näyttelyssä esillä oleva valokuva on koostettu yli 10 000 erillisestä, mikroskooppiobjektiivin avulla otetusta kuvasta.

Teosten valtava koko ja tarkkuus paljastavat pienimmätkin hyönteisten yksityiskohdat, jotka muuten jäisivät ihmissilmiltä näkemättä. Näyttelyn nimi “Microsculpture” tarkoittaa hyönteisten pinnan hienorakenteita.

Microsculpture-näyttely on avoinna vain su 4.6. saakka, joten nyt on viimeinen hetki kokea se!

Haltian Suomen luonto -päänäyttely esittelee koko Suomen luontoa, tutustuttaa kansallispuistoihin ja vuodenaikoihin. Pääset myös pelaamaan sienestyspeliä, käpertymään Halla-karhun kainaloon sekä lumikanjoniin! Lisäksi nähtävillä Susanna Alavan Luonnon Valo -näyttely, itse valokuvaaja Susanna Alava on tavattavissa kesäkuun Retkilauantaina klo 15-18 Haltian Galleriassa. Valogalleriassa esillä Päivi Mikolan Metsästä käsin -näyttely ja alakerran vitriinissä örökkäleipomon luomuksia (lue lisää alta!)

Kaikki näyttelyt ovat avoinna Retkilauantaina klo 10–21. Näyttelyihin maksuton sisäänpääsy klo 15–21 välillä, muina aikoina normaali sisäänpääsymaksu 13/8 €, alle 7-vuotiaat ja museokorttilaiset maksutta.

Luo oma ötökkäsi Haltian Ötökkäleipomossa

Haltian suosittu Ötökkäleipomo antaa sinulle vapaat kädet ja värikkäät muovailuvahat oman ötökkäsi luomiseen! Mitä värejä haluat käyttää? Entä tuleeko ötökästäsi pitkulainen luikero, pyöreä pallura vai jotain aivan muuta? Montako jalkaa laitetaan, vai laitetaanko ollenkaan?

Haltian ötökkäleipomossa perheen pienimmätkin taatusti viihtyvät muovailuvahan parissa. Myös aiemmin leipomossa syntyneet ötökkäluomukset ovat kaikkien ihailtavissa viereisessä vitriinissä.

Koppisrata ja isot koppishahmot ilahduttavat lapsia

Lähdöt radalle ohjatusti: klo 11 ja klo 12

Tule tutustumaan iloisiin koppishahmoihin, suorita hauska koppisrata ja opi lisää näistä sympaattisista ötököistä! Beetles LIFE:n koppisrata on tehtävärata, jossa tutustutaan eri koppislajeihin ja tehdään annettuja tehtäviä niihin liittyen. Radan tehtävien parissa askaroidessa tunti viuhahtaa helposti kuin ötökän siivillä. Vanhemmat osallistuvat yhteistoiminnallisen radan suorittamiseen jälkikasvunsa kanssa myös ohjatuilla lähdöillä, ja myös heille on radalla omia tehtäviä.

Tavattavissa ovat myös Beetles LIFE:n isot koppishahmot, tule moikkaamaan ja ottamaan vaikka yhteiskuva!

Ohjatut lähdöt Haltian edestä klo 11 ja klo 12, mutta rata on koko päivän omatoimisessa käytössä. Radan suorittaminen kestää noin tunnin. Ilmoittautuminen ohjattuun kierrokseen Haltian asiakaspalveluun ennen lähtöä, max 15 osallistujaa per lähtö.

Kysy retkivinkit Haltiasta!

Käännythän puoleemme, kun haluat saada parhaat paikkavinkit harrastukseesi. Onko mielessäsi kenties lähteä suppailemaan tai telttailemaan Nuuksioon? Haluaisitko hiljentyä erityisen komean, vanhan metsän sylissä, missä ei olisi muita retkeilijöitä? Tai kenties haluat löytää uimapaikan, jota et ole koskaan vielä kokeillut. Kerromme mielellämme, mihin milloinkin kannattaa suunnata! Haltian asiakaspalvelu ja retkineuvonta ovat avoinna Retkilauantaina klo 10–21.

Kirjastoauto Välkky on poikkeuksellisesti paikalla seuraavaksi vasta elokuun Retkilauantaissa 5.8.

Retkilauantain sauna

Kruunaa Nuuksio-retkesi rentouttavalla saunaelämyksellä Haltiassa! Haltian moderni ja viihtyisä Saivo-sauna on kuumana iltapäivällä; kello 15 alkaa miesten vuoro ja kello 16 alkaa naisten vuoro. Saunavuoron hinta on 10 euroa per henkilö. Varaa mukaan omat peseytymistarvikkeet ja pyyhe. Saunavuorolle mahtuu enintään 8 henkeä.

Miesten vuoro klo 15, naisten klo 16!

Tee retki Nuuksioon – vuokraa varusteet paikan päältä

Varustevuokraus on Retkilauantainakin avoinna koko Haltian aukioloajan ja varusteita voi vuokrata klo 20.30 saakka.

Haltiasta voit vuokrata retkeilyvarusteita omatoimiselle retkelle. Kattavassa valikoimassamme on muun muassa e-fatbikeja, fatbikeja, ruuanlaittotarvikkeita, rinkkoja, reppuja, telttoja sekä paljon muuta.

Henkilökuntamme opastaa tarvittaessa vuokraamon välineiden käytössä – vaikkapa säätämään rinkan tai käyttämään retkikeitintä!

Nauti myös näistä Retkilauantaina:

Ravintola Haltiassa on tarjolla koulujen päätäjäispäivän kunniaksi kakkua Luonto lautasella -lounaalla klo 11–16, kahvilasta löytyy myös päivän juhlijoille kakkupaloja, kylmää juotavaa sekä jäätelöä! Illalla tarjolla klo 17-20 lapsillekin sopiva buffepäivällinen. Katso Ravintola Haltian menut ja varaa pöytä >>

Pullakahvila on avoinna Haltian tapahtumakentällä klo 13-16.

Haltia Shop -luontomyymälä on avoinna koko päivän ajan klo 10–21. Suloinen myymälä on täynnä ihanuuksia itselle ja lahjaksi. Katso Haltia Shopin tarjonta verkkokaupasta >>

Haltia Lake Lodge -luontohotelli sijaitsee Haltian vieressä ja palvelee asiakkaita koko päivän iltaan saakka. Tarjolla pientä purtavaa ja erilaisia kylmiä ja lämpimiä juomia sekä terassi. Lue lisää Haltia Lake Lodgesta >>

Tapahtuma tehdään yhteistyössä:

Sivua päivitetty 29.5.2023. Pidätämme oikeudet muutoksiin.